• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Župan Bajs primio izaslanstvo Ministarstva dijaspore Republike Kosovo

Bila je to prilika za razgovor o suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i albanske nacionalne manjine, ali i suradnje Županije i Republike Kosovo

E-mail Ispis PDF

Foto: Štefan Brajković

BJELOVAR Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je, 6. svibnja, izaslanstvo Ministarstva dijaspore Kosovo zamjenika ministra dijaspore Republike Kosovo Janeza Frrokaj, savjetnike ministra Xhevata Hulaj i Samija Behramija, Ifete Ceku, prvu tajnicu Veleposlanstva Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj, Martina Gojanija predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine BBŽ, Skendera Zagoja predsjednika Udruge zajednice albanaca BBŽ, Melitu Oreškoviq predsjednicu Učitelja albanske nastave u RH i Izidoru Pali učiteljicu albanskog jezika.

Bila je to prilika za razgovor o suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i albanske nacionalne manjine, ali i suradnje Županije i Republike Kosovo. Martin Gojani zahvalio je županu Bajsu na prijemu, ali i potpori koju daje Vijeću za albansku nacionalnu manjinu, a samim time i albanskoj nacionalnoj manjini.

– Naš cilj je da dokažemo albanskom narodu koji živi na području Bjelovarsko-bilogorske županije da brinemo o njima o njihovoj kulturi, jeziku i školstvu i da se ne osjećaju da su sami. Zahvaljujemo Republici Hrvatskoj za zakone i Ustav koji ima u koji su ugrađene i nacionalne manjine. Među svim zemljama Europske unije Hrvatska ima najbolje Zakone prema nacionalnim manjinama. Zahvaljujem i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja vodi brigu da se čuva tradicija, pismo, jezik i školstvo, ne samo albanske nacionalne manjine, nego i ostalih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Nadam se da će suradnja i dalje ići u pozitivnom smislu i da će još i ojačati – naglasio je zamjenik ministra Ministarstva Republike Kosovo Janez Frrokaj, pozivajući župana Bajsa u službeni posjet njegovoj zemlji.

Da će se suradnja nastaviti potvrdio je i župan Bajs posebice u pogledu zajedničkih projekata za koje se sredstva mogu tražiti u fondovima Europske unije.

– Nama je od velikog interesa jedna dobra suradnja, ali i omogućavanje svega onoga što manjine mogu i trebaju imati kod nas. To je zapravo zaštita nacionalnog identiteta, a kao mogućnost u svemu tome vidimo i jednu poveznicu s njihovim matičnim državama. Danas smo imali čast i zadovoljstvo da je jedna visoka delegacija Vlade Republike Kosovo posjetila našu županiju. Upoznali smo ih sa svim aktivnostima koje radimo na tome da albanska nacionalna manjina zaštiti svoj identitet. Posebno bi rekao da Vijeće albanske nacionalne manjine naše županije na čelu s gospodinom Gojanijem radi niz konkretnih aktivnosti koje zajedno pokušavamo provoditi. Jedno od najznačajnijih je uvođenje albanskog jezika u naše škole i taj model C koji je proveden kod nas je korak naprijed u očuvanju albanskog jezika – naglasio je župan Bajs.

Ažurirano ( Utorak, 10 Svibanj 2016 18:08 )