• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DO KRAJA GODINE OBNOVIT ĆE SE 30-TAK KILOMETARA ŽUPANIJSKIH CESTA

NEOČEKIVANO DARIVANJE TRAŽI POŠTIVANJE ROKOVA!

Županijska uprava za ceste moći će koristiti 21 milijun kuna samo ukoliko će radovi na cestama biti završeni do kraja godine

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR - Ovih dana počinje realizacija neočekivanih financijskih sredstva u iznosu 21 milijun kuna dobivenih iz državnog proračuna za županijske ceste. To će biti dovoljno novca za osam od 13 kandidiranih projekata i modernizaciju gotovo 30 kilometara cesta. Istovremeno je već završena modernizacija jedne ceste iz interventnih sredstava koje raspoređuje ministar svake godine Županijskim upravama za ceste. To je dionica Ćurlovac – Martinac u izvođenju Poduzeća za ceste, a počinju i radovi na cesti u VelikojTrnavi i u Siraču koji će se financirati iz istog izvora.

Za spomenuta financijska sredstva dobivena od Ministarstva u iznosu od 21 milijun kuna već je završen natječaj i izabrani su izvođači i to više tvrtki kao zajednički ponuditelj kako bi se do kraja godine svakako stigli obaviti svi poslovi. Naime, ukoliko se ne bi stiglo završiti, predviđena sredstva se ne bi mogla koristiti. Ovih dana ubrzan je postupak potpisivanja ugovora u Hrvatskim cestama kako bi se što prije krenulo raditi na 8 dionica na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Sanirat će se 3,2 kilometra lokalne ceste u Ljudevit Selu, 2,7 km županijske ceste Stara Ploščica – Nova Ploščica, 3,6 km županijske ceste Grubišno Polje – Velika Barna, 5,4 km županijske ceste Hercegovac – Velika Trnovitica, 4,3 km županijske ceste Veliki Grđevac – Gornja Kovačica i 5 km županijske ceste Doljani – Sirač. Uz saniranje spomenutih cesta obavit će se radovi na modernizaciji 2,3 kilometra županijske ceste Brestovac Daruvarski – Imsovac i 2,9 kilometra županijske ceste Tomašica – Sokolovac.

"Mislim da ćemo uspjeti do zime završiti svih osam dionica i tako značajno popraviti stanje na županijskim cestama. Računali smo da ćemo imati na raspolaganju više sredstava tako da smo pripremili znatno više projekata za sanaciju cesta i to u ukupnoj dužini od 50-tak kilometara. Očekivali smo više obzirom na loše stanje županijskih cesta, ali morat ćemo se zadovoljiti s onim što smo dobili jer ni to početkom godine nismo očekivali" – ocjena je prvog čovjeka Županijske uprave za ceste Damira Grbanovića.

BJELOVARČANI NE ZOVITE VIŠE ŽUC!

Prošlog tjedna Grad Bjelovar je od Županijske uprave za ceste i stvarno preuzeo pod svoju upravu 130 kilometara gradskih cesta i ulica. Iako je novom kategorizacijom cesta u Hrvatskoj pod svoju nadležnost grad dobio gradske prometnice još u travnju ove godine, Županijska uprava za ceste još je proljetos dogovorila da u prijelaznom razdoblju obavlja poslove koje Gradska uprava nije bila u mogućnosti preuzeti. Valja zbog toga podsjetiti građane da za sve što se događa na gradskim prometnicama ubuduće isključivo odgovornost ima Gradska uprava. Za bilo kakve pritužbe, intervencije, primjedbe ili prijedloge građani Bjelovara više ne pozivaju niti se obraćaju Županijskoj upravi za ceste nego Gradskoj upravi. Nakon spomenutog prijelaznog razdoblja koje će za svaki slučaj trajati još dva i pol mjeseca, Gradska uprava će i stvarno obavljati sve poslove koji su povezani za održavanje svojih dionica. Tako je i sa najčešće spominjanim zimskim održavanjem i zimskom službom.

"Zima se mora najozbiljnije shvatiti da se održi kontinuitet zimskog održavanja prometnica i ds nakon što se povuče Županijska uprava za ceste nema crne rupe. To će biti prvi test uspješnosti prekategorizacije cesta i novog nositelja upravljanja" – naglašava Damir Grbanović, upravitelj ŽUC-a.

"Ne treba sumnjati da će i dalje biti sve u najboljem redu" – kaže Grbanović – "jer će ostati dosadašnja zimska služba i dosadašnji izvođač radova koji je već upućen u sve poslove na održavanju prometnica u svim godišnjim dobima. Ne bi trebalo biti teškoća ni s osiguranjem financijskih sredstava koja su također poznata jer su posljednjih godina bila približno jednaka i osiguravaju se iz državnog proračuna."

Zimska služba na području cijele Bjelovarsko-bilogorske županije zapravo je dovedena posljednjih godina na izuzetno visoku razinu, pa tako i na području Grada Bjelovara. Već ovih dana slijedi zajednički sastanak svih službi koje su uključene u zimsko održavanje prometnica prohodnim. Procjenjuje se da će zima biti prosječna za što je proteklih godina bilo dovoljno 7,2 milijuna kuna koje su osigurane kao i sam potreban materijal.

"Kod zime se nikada ne zna, ali je moguće sve potrebne poslove i materijal procjenjivati na nekoliko proteklih zima. U pripremi je natječaj za zimsko održavanje cesta za slijedeće četverogodišnje razdoblje jer ističe postojeći ugovor. Taj posao ugovaranja izvođača radova završit će se do kraja godine i mislim da tu neće biti nekih teškoća da se nastavi u dosadašnjem kontinuitetu dobre suradnje s "Cestama" d.d." – tvrdi Damir Grbanović, upravitelj Županijske uprave za ceste.

Ažurirano ( Četvrtak, 03 Siječanj 2013 21:06 )