• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


9.MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU POTVRDIO STATUS NAJVEĆEG SPECIJALIZIRANOG SAJMA PČELARA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

NIKADA VEĆI, BOLJI, ZANIMLJIVIJI...

Na Sajamskom prostoru Gudovac 2. i 3. veljače nije bilo nezadovoljnih - ni posjetitelja ni izlagača, a organizatori za sljedeću godinu pripremaju još veći izložbeni i prodajni prostor.

E-mail Ispis PDF

 

BJELOVAR – GUDOVAC - Ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti da će već prvoga dana 9. Međunarodni pčelarski sajam posjetiti gotovo pet tisuća, a do zatvaranja ove najveće pčelarske manifestacije u Hrvatskoj, gotovo 8 000 posjetitelja.

Isto tako je i s brojem izlagača kojih je bilo tridesetak više nego prošle godine, tako da su organizatori odlučili izložbene i prodajne prostore pčelarskoga sajma povećati od sljedeće godine za 50 %. Posebno veseli porast broja izlagača iz inozemstva. Ove su se godine, nakon Finske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije, predstavili i izlagači iz Francuske. Ako se po nečemu može mjeriti uspješnost jedne sajamske manifestacije onda su to zakrčene sajamske šetnice i ostvarena prodaja izložene robe. Upravo su ti pokazatelji na 9. međunarodnom pčelarskom sajmu bili uočljivi već na prvi pogled - i prvog i drugog dana posjetitelji su se u nekim trenucima mogli kretati tek bočno, nogom do noge, a gotovo da nisu mogli iznositi kupljenu robu. Prodano je gotovo sve što je izloženo, a neki su izlagači, noću između dva sajamska dana, morali dodatno dovoziti robu kako bi zadovoljili svoje kupce.

INOVACIJE U PČELARSTVU

Ponovno je potvrđena uspješnost odlično osmišljene koncepcije ove sajamske manifestacije s tri osnovne i dvije dopunske sajamske cjeline. Uz izložbenu, prodajnu i edukativnu cjelinu, koja je ove godine uključivala i predavače iz inozemstva za čija se predavanja tražio stolac više, pčelari su vrlo dobro prihvatili i posebnu sajamsku cjelinu - inovacije u pčelarstvu, s prezentacijom novih proizvoda , opreme i tehnologije u pčelarstvu na posebnom prostoru. Posebno zanimanje pokazali su pčelari i posjetitelji za medni gastronomski kutak u kojemu su mogli degustirati razne vrste jela od meda i s medom - od gulaša s medom, mesa divljači i tjestenine s medom do nezaobilaznih medenjaka. Ponovno je organizirano natjecanje u pripremi medenjaka, a svi posjetitelji koji su sa sobom donijeli kod kuće pripremljene medene kolačiće i medenjake imali su besplatan ulaz. Jedna od atraktivnih novosti na ovogodišnjem Pčelarskom sajmu bila je cjelodnevna stručno vođena demostracija ocjenjivanja meda pred publikom. U posebnom izložbenom prostoru pčelari i posjetitelji mogli su vidjeti na pripremljenim uzorcima na koji način stručnjaci organoleptički ocjenjuju med, a također i naučiti kako razlikovati pojedine vrste meda i njihovu kvalitetu.

- Bjelovarski sajam, organiziranjem Pčelarskoga sajma na što je moguće sadržajniji i zanimljiviji način, pokušava potaknuti što veću potrošnju meda. Podaci govore o stalnom porastu potrošnje meda u Hrvatskoj i mi smo zadovoljni ako smo, barem malo, našim Pčelarskim sajmom utjecali na takva kretanja. - ponovio je na otvorenju 9. međunarodnoga pčelarskoga sajma mr. Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma.

Ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomir Jakovina otvorio je Sajam izražavajući svoje zadovoljstvo rezultatima koje postižu hrvatski pčelari, kao i njihovom pripremljenošću za ulazak u EZ i ravnopravno sudjelovanje na europskom tržištu.

NAJBOLJI MEDENJACI

U kategoriji profesionalnih slastičara najboljim su ocijenjeni medenjaci Božidara Miodragovića iz Bjelovara, Dragice Marčić iz Bola na Braču i Tomislava Vlašića iz Bjelovara, a u kategoriji slastičara amatera prvo mjesto je osvojila Davina Krajinović iz Bjelovara, druga je Ivančica Prilika iz Đurđevca , a treća Mirjana Jantolek iz Bjelovara. Tako je odlučila stručna komisija u sastavu Branko Ognjenović, akademik kulinarstva iz Zagreba, Dragica Lukin, akademik kulinarstva iz Umaga, Zoran Stanisavljević, potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Marijan Bošnjak, predsjednik Udruge kuhara Sisačko-moslavačke županije i Kristijan Kordić, predsjednik Udruge slastičara Hrvatske (na slici).

 

Ažurirano ( Petak, 01 Ožujak 2013 16:11 )