• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSNOVANA NACIONALNA KOORDINACIJA ČEŠKE MANJINE

ZA PREDSJEDNIKA IZABRAN DAMIR MALINA

Rad koordinacije bit će usmjeren ka uspostavljanju dobrih odnosa sa zakonodavnim tijelima i rješavanju svih manjinskih pitanja – najavio je novoizabrani predsjednik.

E-mail Ispis PDF

 

DARUVAR Na najbolji mogući način iskoristit ćemo pravnu osobnost koju smo dobili izmjenama zakona o pravima nacionalnih manjina nastavljajući time dobru suradnju sa Savezom Čeha, kao krovnom institucijom češke manjine i zastupnikom za češku i slovačku manjinu, tražit ćemo načine rješavanja svih manjinskih problema, rekao je novoizabrani predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika češke manjine Damir Malina na konstituirajućoj sjednici, koja je održana 14. veljače u Daruvaru.

Za njegova zamjenika izabran je Jaromil Kubiček, predsjednik Vijeća češke manjine grada Zagreba. Manjinske koordinacije mogu po zakonu osnivati regionalna manjinska vijeća i predstavnike manjina. Česi imaju vijeća u četirima županijama (Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj i Gradu Zagrebu) dok u isto toliko županija imaju predstavnike manjina (Zagrebačka, Primorsko-goranska, Brodsko-posavska i Istarska). Članovi Koordinacije su po dva predstavnika vijeća i predstavnici manjine, ukupno njih dvanaest.

 

Na konstituirajućoj sjednici, na kojoj je potpisan sporazum o osnivanju, izabran je i tročlani nadzorni odbor te je usvojen statut, dok će plan rada biti donesen na prvoj radnoj sjednici. On će, najavio je novoizabrani predsjednik Malina, biti usmjeren ka uspostavljanju dobrih odnosa sa zakonodavnim tijelima i rješavanju svih manjinskih pitanja. D. Malina zahvalio je dosadašnjim predsjednicima Koordinacije, koja je djelovala i u prethodna dva mandata manjinske samouprave, Antunu Řehaku i Josipu Heroutu, a njemu su na izboru čestitali brojni gosti, koji su prisustvovali osnivanju Koordinacije. Među njima bili su saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu - Vladimir Bilek, predsjednica Saveza Čeha u RH - Leonora Janota sa suradnicima, gradonačelnik Daruvara - Dalibor Rohlik, predstojnik ureda bjelovarskog župana - Dalibor Jurina, te načelnik uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu uprave - Ljubomir Mikić.

Ažurirano ( Četvrtak, 14 Veljača 2013 17:02 )