• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DOBRA PČELARSKA PRAKSA U SPORTSKO REKREACIJSKOM CENTRU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

135 PČELARA S PODRUČJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

O novim tehnologijama pčelarenja i suvremenom marketingu te prilagodbi nakon ulaska Hrvatske u EU.

E-mail Ispis PDF

Pčelarstvo je djelatnost u kojoj je potrebno neprestano usavršavanje. Pčelari, osobito oni koji se bave prodajom meda, moraju stalno stjecati nova znanja jer su promjene u tehnologiji proizvodnje meda i prilagodbi tržištu brze i stalne. Svake godine pčelari polaze seminare i predavanja vezana uz "Dobru pčelarsku praksu", koja je izvedena iz načela HACCP-a.

Tako je Poljoprivredna savjetodavna služba, u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, organizirala i za pčelare s područja Županije jednodnevno predavanje u Sportsko rekreacijskom centru Bjelovarsko-bilogorske županije "Kukavica" u Velikoj Pisanici u subotu, 19. siječnja.

O tome, kako uspješno pčelariti, govorio je Igor Petrović, dipl. ing, a o dobroj pčelarskoj praksi Darko Antonina, dipl. ing, stručnjaci Poljoprivredno savjetodavne službe. O mehanizmima otpornosti pčela i pčelinjih zajednica te o pčelarstvu u EU, govorila je dr. sc. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije, dok je o bolestima pčela predavanje održao prof. dr. sc Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Tražio se "stolac više" - okupilo se čak 135 pčelara s područja cijele županije koji su do posljednjega mjesta ispunili veliku kongresnu dvoranu i cijeloga se dana posvetili novim tehnologijama pčelarenja i suvremenom marketingu te prilagodbi nakon ulaska Hrvatske u EU. Bila je to prigoda i za međusobno informiranje, i za razmjenu iskustava županijskih pčelara, koji već godinama mogu biti primjer drugima po dobroj organiziranosti i pokazivanju želje za stjecanjem novih znanja u djelatnosti kojom se bave - bilo kao hobisti, bilo kao profesionalci.

Ažurirano ( Petak, 01 Ožujak 2013 16:09 )