• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ČITATELJI UPOZORILI NA PROBLEMATIČNU REGULACIJU PROMETA

BJELOVARSKO KRIŽANJE KOJE JE UZELO ČETIRI ŽIVOTA

Radi se o križanju obilaznice u Malim Sredicama, gdje je ona »presječena« s Ulicom Male Sredice, a prednost u prometu imaju sudionici koji se voze cestom Male Sredice – Brezovac

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Ako živite u Bjelovaru barem ste jednom morali proći gradskom južnom obilaznicom, odnosno od LIDL-a prema Malim Sredicama te dalje prema Velikim Sredicama, ili obratno. U tom slučaju, dobro vam je poznato križanje južne obilaznice u Malim Sredicama, gdje je ona »presječena« s Ulicom Male Sredice, a prednost u prometu imaju sudionici koji se voze cestom Male Sredice – Brezovac. Poznato je koliko je to križanje opasno i koliko često se tamo događaju prometne nezgode.

Nedavno su nam se javili čitatelji koji žive u uskom području oko spomenutog križanja, i čiji su životi na neki način pogođeni zbog gotovo nepromišljene regulacije prometa na tom području.

Priča započinje 1993. godine kada prvotna obilaznica dobiva svoj nastavak. Radi se drugi dio obilaznice od Malih prema Velikim Sredicama. Tu počinje problem koji i godinama kasnije uzrokuje brojne prometne nezgode. Obilaznica je pod gradskom jurisdikcijom kao i Ulica Male Sredice, a od njih smo tražili odgovor na pitanje zašto nije postavljen kružni tok ili promet nije drugačije reguliran?

STRAH ZA DJECU KOJA SVAKOG DANA PRELAZE KRIŽANJE

Ono što nas je ponukalo da tražimo te odgovore su priče Ivana Mohara i Miroslava Kovača, koji žive u neposrednoj blizini raskrižja. Iako različitih godišta, oboje se sjećaju izgradnje drugog djela obilaznice, a neće ju nikada ni zaboraviti zbog onog što im je ona donijela naknadno. Ivan Mohar ima kuću točno na raskrižju, i dosad je zbog prometnih nesreća već u tri navrata imao tešku materijalnu štetu na kući. Naime, sudionici u prometu koji dolaze od Slavonske ceste prema Malim Sredicama, ako ne znaju da nemaju pravo prednosti, ili jednostavno voze prebrzo pa ne stignu pravovremeno stati, često uzrokuju nezgodu. Međutim pred samo križanje je i zavoj, pa zbog brzine vozila i sile koja djeluje na vozilo u tom trenu, ono prelazi na suprotnu stranu. Manja vozila, primjerice osobni automobili često znaju imati sreće pa prođu kroz zavoj i križanje, ali veći problem u tim situacijama su teretna vozila, i upravo teretna vozila su napravila materijalnu štetu na kući i okućnici gospodina Mohara.

Gospodin Miroslav Kovač je nažalost i sam bio sudionik jedne prometne nezgode, gdje je uz dva osobna vozila on bio treći sudionik koji je među njima stradao. Sa samo 14 godina, zbog dotične nesreće 1997. je zadobio 80% invaliditeta. Imao je visoki potres mozga, nagnječenje mozga, izlijev krvi u mozak, frakturu lubanje, slomljen nos i frakturu ključne kosti. Nakon mjesec i pol ležanja u komi uslijedilo je ležanje u bolnici i sveukupno godinu dana terapije. Srećom, nakon intezivne terapije i vježbi uspio se djelomično oporaviti, te je nakon godinu dana pauze upisao srednju školu i koliko je moguće nastavio sa svojim životom. Posljedice su naravno ostale, stradala mu je motorika cijele desne strane, šepa, i oštećeni su mu živci. Međutim, danas i sam ima dijete i kako ono odrasta, sve ga je više strah onog dana kada će mu dijete krenuti u školu i postati sudionikom prometa.

NESREĆE SE I DALJE DOGAĐAJU

Ono što i njih i ostale stanovnike u okolici raskrižja zanima je pitanje tko je odobrio taj projekt obilaznice. Isto tako, prema katastarskim izvodima ne starijim od 3 godine, vidljiva je čestica na kojoj je izgrađena obilaznica, međutim na njoj još uvijek nije ucrtana nikakva prometnica. S druge strane, ucrtana je i još uvijek vidljiva pruga, koje više nije bilo ni kad je rađen prvi dio obilaznice pred 25 godina. Je li obilaznica legalno napravljena? Iz godine u godinu broj prometnih nesreća na tom mjestu se ne smanjuje. Stavljeni su ležeći policajci, 4 znaka »STOP« na svakih 50 metara, međutim ili zbog prevelike nepažnje vozača ili djelomično i zbog činjenice što je cesta u lošem stanju pa se ležeći policajci i ne osjete – nesreće se i dalje događaju. Neslužbeno doznajemo da na dojave o prometnim nezgodama koje policija primi najčešće ni ne reagira osim ako nema ozlijeđenih. U međuvremenu, obilaznica je uzela 4 života, a okolni stanovnici strahuju da je samo pitanje vremena kada će uzeti i idući.

ODGOVOR IZ GRADSKE UPRAVE

S tim pitanjima i molbama obratili su se nama, a mi smo pokušali doći do odgovora. Nakon što smo doznali da je obilaznica u nadležnosti Grada Bjelovara, obratili smo se gradskoj vlasti, i dobili odgovor pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grada Bjelovara Ivice Markovinovića, u kojem on ne vidi nikakav problem sa spomenutim križanjem. Kratki odgovor vam prenosimo u cijelosti:

»Analiza prometa na toj dionici ne pokazuje potrebe za rekonstrukcijom tog raskrižja. U cilju  unaprijeđena prometa u tom dijelu grada izvršit će se rekonstrukcija mosta na Bjelovackoj te povezivanje pješačkih staza.

Eventualna rekonstrukcija raskrižja raditi će se u sklopu gradnje pristupne ceste na čvorištve brze ceste u Velikom Korenovu čiji je projekt u izrade te je u nadležnosti Hrvatskih cesta.«

Kako su okolni stanovnici odlučili ovaj put istjerati priču do kraja, sumnjamo da je ovo kraj razvoja događaja. Koliko će se dugo još njihovi glasovi ignorirati i koliko je još potrebno materijalnih nezgoda ili ne daj Bože ljudskih života kako bi se to pitanje riješilo?

Ažurirano ( Ponedjeljak, 17 Veljača 2014 18:17 )