• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


RADOVI NA SANACIJI 29,7 KILOMETARA ŽUPANIJSKIH CESTA VRIJEDNI 21 MILIJUN KUNA TREBAJU ZAVRŠITI DO KRAJA GODINE

CESTARI S POGLEDOM U NEBO

Neočekivana sredstva dobivena iz državnog proračuna za županijske ceste bit će dovoljna za 8 od 13 kandidiranih projekata

E-mail Ispis PDF

Priča o bespovratnim milijunima za županijske ceste dobila je svoj kraj prije nekoliko dana objavljivanjem natječaja Županijske uprave za ceste za izvođače radova i uređenje ukupno osam dionica ,ukupne dužine 29,7 kilometara u vrijednosti 21 milijun kuna. Ponude će se otvarati 17. rujna i tada će se znati koji će izvođači raditi i na kojim dionicama. Radovi moraju biti završeni do kraja godine ili bespovratnih sredstava neće biti, tako da se ne očekuju žalbe koje bi odgodile početak radova.

Spomenuti iznos od 21 milijun kuna trebao je biti uvećan za još 15 milijuna, kolika je ukupna vrijednost 13 kandidiranih projekata od strane Županijske uprave za ceste, ali od strane Hrvatskih cesta, na čijem se računu nalaze sredstva, odobreni su radovi na samo 8 dionica. Tako će se sanirati 3,2 km lokalne ceste u Ljudevit Selu, 2,7 km županijske ceste Stara Ploščica – Nova Ploščica, 3,6 km županijske ceste Grubišno Polje – Velika Barna, 5,4 km županijske ceste Hercegovac – Velika Trnovitica, 4,3 km županijske ceste Veliki Grđevac – Gornja Kovačica i 5 km županijske ceste Doljani – Sirač. Uz saniranje spomenutih cesta obavit će se radovi na modernizaciji 2,3 km županijske ceste Brestovac Daruvarski – Imsovac i 2,9 km županijske ceste Tomašica – Sokolovac.

Sve projekte i potrebnu dokumentaciju pripremila je Županijska uprava za ceste u Bjelovaru koja će, osim provođenja natječaja za izvođače, imati obvezu nadzora i kontrole radova te će u skladu s dinamikom radova obavještavati Hrvatske ceste, s čijeg će se računa plaćati izvođači. Ukoliko radovi ne bi bili završeni do kraja godine, izvedeni radovi morali bi se platiti iz redovnih sredstava Županijske uprave za ceste i za očekivati je da će se itekako paziti na rokove.

SVI RADOVI PREDVIĐENI PLANOM ZA OVU GODINU SU ZAVRŠENI

Računali smo da ćemo imati na raspolaganju više sredstava, tako da smo pripremili znatno više projekata za sanaciju cesta i to u ukupnoj dužini od 50-ak kilometara. Očekivali smo više s obzirom na loše stanje županijskih cesta, ali morat ćemo se zadovoljiti s onim što smo dobili jer ni to početkom godine nismo očekivali, ocjena je prvog čovjeka Županijske uprave za ceste Damira Grbanovića.

Imaju li izvođači dovoljno kapaciteta da radove na cestama obave kvalitetno i na vrijeme?

Vjerujem da imaju. Svi radovi na županijskim cestama koji su predviđeni planom za ovu godinu su završeni. Požurili smo se upravo zbog toga da se u drugom dijelu godine stignu završiti radovi na dionicama za koje su dobivena bespovratna sredstva, kaže Damir Grbanović, upravitelj Županijske uprave za ceste.

Podsjetimo da su ove godine iz redovnih sredstava Županijske uprave za ceste završeni radovi na mostovima u Siraču i Novoj Krivaji (općina Đulovac) te sanacija ceste Ivanska – Križic, ceste u Prnjavoru (općina Kapela) kao i dionica Velika Trnovitica – Gornja Ploščica. Osim tih dodatnih i neočekivanih sredstava u iznosu od 21 milijun kuna, dobivena su još interventna sredstva Ministarstva prometa u iznosu od 1,8 milijuna kuna kojima će se financirati radovi koji započinju za desetak dana na sanaciji ceste Ćurlovac – Martinac, ceste u Velikoj Trnavi te nogostupa i ugibališta u Siraču.

Nezadovoljstvu dobivenim sredstvima za ceste nema mjesta, iako su neke županije s manje kilometara cesta u boljem stanju dobile više bespovratnog novca. Mogli smo dobiti i manje. S neočekivano dobivenim novcem značajno ćemo popraviti stanje županijskih cesta i trebamo se nadati da će i sljedeće godine biti bespovratnih sredstava kako bi se održao kontinuitet sanacije. Druga je stvar što imamo još 250 kilometara makadama i što su ceste u lošem stanju, za što bi trebalo više godina osiguravati mnogo veća financijska sredstva, zaključak je ravnatelja Županijske uprave za ceste.

Ažurirano ( Četvrtak, 01 Studeni 2012 14:35 )