• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DUGOROČNO DJELOVANJE

ŠTO BISTE TREBALI ZNATI O GELOVIMA ZA DEZINFEKCIJU RUKU

Trošimo veliku količinu novca na sredstva za dezinfekciju ruku čiji proizvođači tvrde da uništavaju 99,9 mikroba. Da li zaista dobijemo savršenstvo koje plaćamo?

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Američke studije su pokazale da gelovi za dezinfekciju nisu posebno uspješni protiv nekih bacila koji nas najviše plaše, poput virusa koji izazivaju prehlade, gripu i želučane probleme.

Međutim, postoje i istraživanja koja ukazuju da sredstva za dezinfekciju koja se temelje na alkoholu mogu smanjiti ukupni broj infekcija, smanjiti broj dana koja djece provode izvan škole zbog bolesti i smanjiti broj bolesti među studentima koji žive u studentskim domovima.

Da stvar bude kompliciranija, neke nove studije ukazuju da bi pojedini sastojci gelova mogli biti riskantni za zdravlje te da mnogi koriste ova sredstva na neispravan način.

ŠTO TREBAMO ZNATI:

Gelovi za dezinfekciju ruku ne prolaze kroz naslage prljavštine

"Prljavština, posebno proteini i masne tvari, smanjuju učinkovitost gelova, tako da ih se ne preporučuje za korištenje ako su ruke vidljivo prljave", upozorava dr. Daniel Uslan, epidemiolog na UCLA Medical Centeru u Santa Monici. Tu može pomoći samo sapun i voda.

Gel se mora nanijeti svuda - i ispod noktiju

Važno je koristiti proizvod na ispravan način. "Utrljajte gel preko cijele površine ruku i prstiju - uključujući nokte - kao što biste protrljali sapunom i vodom", savjetuje dr. Rekha Murthy, sCedars-Sinai Medical Centera u Los Angelesu.

Neki gelovi za dezinfekciju mogu povećati broj bakterija na rukama

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da svi gelovi nemaju jednako djelovanje, a neki čak mogu povećati broj bakterija. Jedna studija je utvrdila da gelovi i pjene za dezinfekciju koji sadrže tek 40% alkohola ili uopće ne sadrže alkohol mogu imati ovakvo negativno djelovanje.

Dr. Allison Aiello, profesorica epidemiologije na Sveučilištu Michigan kaže: "Sredstva za dezinfekciju s 60% alkohola su vrlo djelotvorna u uništavanju niza bakterija i virusa na rukama. Ipak, pranje ruku s vodom i sapunom je bolja opcija. Dakako, ako tekuća voda i sapun nisu blizu sredstva za dezinfekciju su prihvatljiva alternativa."

Gelovi i sprejevi na bazi alkohola ubijaju tek neke vrste mikroba

"Postoje neki mikrobi protiv kojih alkoholni gelovi nisu djelotvorni. Tu su uključene sporeClostridium difficile" i norovirus koji izazivaju opasne probavne smetnje", kaže dr. Mark Rupps University of Nebraska Medical Center.

Nema ni puno dokaza da ova sredstva za dezinfekciju sprečavaju širenje prehlade i gripe. Studije koje ukazuju na neke prednosti gelova ipak priznaju da one nisu statistički značajne za prevenciju boelsti.

Sastojci ovih sredstava za dezinfekciju mogu štetiti ljudskom organizmu

Sastojci mnogih gelova za dezinfekciju, sapuna i dezodoransa mogu štetiti srcu i mišićima. Studija sa Sveučilišta California, Davis i Sveučilišta Colorado iz 2012. ukazuje da antimikrobna kemikalija triclosan šteti funkciji mišića riba i miševa.

Triklosan je oslabio i sposobnost kontrakcije mišića srca, pokazalo je istraživanje. Znanstvenici nisu dokazali da je spoj opasan za ljude, ali utjecaj na životinje smatraju dramatičnim.

Djeca ne moraju imati uvijek dezinficirane ruke - to im čak može i štetiti

Izlaganje svakodnevnim mikrobima tijekom djetinjstva može spriječiti bolesti kasnije u životu. Istraživanje provedeno na američkom Sveučilištu Northwestern iz 2009. pokazalo je da prečista okolina tijekom djetinjstva djeluje negativno na zdravlje u odrasloj dobi jer se povećava broj upala kasnije u životu. Povećava se i rizik od srčanih udara, moždanih udara i opasnih poremećaja.

Nasuprot tome, djeca koja odrastaju u manje higijenskom okruženju imaju pet do sedam puta manje markera upale C - reaktivnog proteina kao adolescenti.

Ovi rezultati upućuju da sredstva za dezinfekciju smanjuju broj bolesti kratkoročno kod djece, ali dugoročno povećavaju broj bolesti u odrasloj dobi.

Ažurirano ( Utorak, 12 Veljača 2013 13:33 )