• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KONKRETNI POTEZI

ŠTO KAD DOĐE OTKAZ, RAZVOD, OVRHA? KAKO SE NOSITI SA ŠOKOVIMA?

Loša vijest je još šokantnija ako dolazi bez ikakve najave. No, čak i ako je bilo za očekivati da će se nešto slično dogoditi, vijest vas ipak može duboko pogoditi. U tim trenucima situaciju možete dodatno pogoršati nerazumnim reakcijama ili je olakšati jednostavnim praktičnim potezima.

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Gotovo svi su se barem jednom našli u situaciji da ih potpuno zatekne neka vijest. Budite svjesni toga da je u vremenu u kojem živimo neočekivani gubitak posla realnost. Stoga, bez obzira na dob i iskustvo, već sad živite tako da tu mogućnost uzmete u obzir. Ne zadužujte se ako to nije nužno – nepotrebnu odjeću, nove tehničke igračke,kozmetiku ili putovanja plaćajte gotovinom.

Ako vam je supružnik rekao da će zatražiti razvod ili ste saznali da vas vara, drugi će vas možda pokušati utješiti tako što će dati negativne primjedbe o njemu/njoj. Mnogi misle da time pomažu, no nije tako. Treba proći puno vremena da nekoga prestanete voljeti, čak i kad vas ta osoba iznevjeri.

ŠTO KONKRETNO UČINITI?

1. Ako je reakcija snažnija

Reakcije na šok mogu biti vrlo različite, a kod nekih osoba mogu uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme. Prvo promislite jeste li dovoljno sabrani i fizički sposobni sami otići kući. Ako ste ozbiljno potreseni, ostanite neko vrijeme na istom mjestu. Ako se bojite da ćete se onesvijestiti ili vam općenito nije dobro zbog neke druge bolesti, zatražite pomoć i uputite se liječniku. U slučaju da se tresete ili jako plačete, nemojte sami voziti.

2. Još nije došlo vrijeme za neke stvari

Ako osjećate ljutnju ili ogorčenje, klonite se razgovora ili osvetoljubivih poteza. Za razgovor će biti vremena kad se smirite. Uzmite papirnatu vrećicu i stavite na usta ako hiperventilirate. Ovo će usporiti disanje i spriječiti paniku. Sjednite i dišite u vrećicu neko vrijeme.

3. Čaj i lagana hrana

Popijte šalicu čaja, kamilice ili melise ako je moguće (izbjegavajte zeleni i crni čaj). Ako niste ništa jeli, pojedite neku juhu ili popijte malo nekog žestokog pića – nikako ne pretjerujte s alkoholom.

4. Čistoća, toplina i mir

Čim dođete kući otuširajte se toplom vodom. Popijte topli čaj. Toplo se obucite i lezite na kauč ili krevet. Izbjegavajte alkohol i tablete za smirenje.

5. Nazovite nekoga ako ste sami

Ako se i dalje osjećate loše, puls vam je ubrzan i ne možete se smiriti, nazovite prijatelja ili člana obitelji, te ga pozovite da vas posjeti čim može.

6. Ranije krenite na spavanje

Sljedeći dan ćete imati više snage za rutinske obaveze. Ne uzimajte tablete za spavanje jer se nećete kvalitetno odmoriti. Pojedite nešto na bazi ugljikohidrata, što ćete lako probaviti. Čaša mlijeka može pomoći da lakše zaspite.

7. Ne tajite vijest o otkazu

Za muškarce i samohrane majke vijest o otkazu je posebno šokantna jer imaju osjećaj da su posve zakazali kao roditelji, odnosno supružnici. Imajte na umu da je kriza i da biste dobili neugodnu vijest bez obzira na svoje postupke. Sad morate ozbiljno razmisliti kako pojednostaviti svoj život. Nezaposlene se osobe dok traže posao moraju nositi i s duševnom i emocionalnom boli. Otkaz je možda ozbiljno uzdrmao vaše samopouzdanje. No, prvi se dan trebate odmoriti i ako nemate realan plan, sve brige treba ostaviti za sutra. Ne tajite vijest o otkazu ili smanjenju plaće ukućanima jer to će samo pogoršati stres. Ako kažete istinu, dugoročno će biti bolje jer ste ukućanima ukazali povjerenje i tako im dali priliku da pokažu ljubav. Ako je njihova reakcija negativna, ne upuštajte se u prepirku niti ih osuđujte, možda su i oni u šoku i govore nepromišljeno.

8. Prilika za novi početak

Idući dan preispitajte svoje životne ciljeve (ako imate snage učinite to i večer ranije u smirenom razgovoru s ukućanima). Tek tada donesite odluke koje će biti u skladu s njima. Čeznete li za životom kakvim žive »uspješniji« ljudi u vašoj sredini, odbacite maštanje. Zapravo ne znate kako žive i koja je cijena takvog životnog stila.

Ažurirano ( Četvrtak, 14 Veljača 2013 18:49 )