• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


HZZO RAZMATRA NOVI RIGIDNI SUSTAV FINANCIRANJA

UDAR NA PACIJENTE: SVAKO ČETVRTO DIJETE GUBI PRAVO NA ZUBNI APARATIĆ?

Sva djeca do 18 godina danas imaju pravo na besplatan aparatić, a ako im se to pravo ukine, roditelji bi iz vlastitog džepa morali izdvojiti i do 15.000 kuna. HZZO bi se mogao naći na udaru ustavnih tužbi roditelja

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.novilist.hr

ZAGREB Na zubni aparatić koji služi za korekciju nepravilnog položaja zuba kod djece danas se čeka i po šest godina. Da bi se liste čekanja smanjile, a na red brže došla djeca s težim deformacijama zuba, u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskoro će uvesti nova pravila igre u dobivanju ortodontskih aparatića. Djeca s lakšim problemima, za koje se ocijeni da su estetske prirode, neće moći računati na istu razinu usluge kao dosad.

Prijedlog novog sustava financiranja ortodontske terapije za pacijente do 18 godina, koji se razmatra u HZZO-u, napisali su predstavnici Hrvatskog ortodontskog društva i drugih institucija dentalne medicine, a pozivaju se na britanski model gdje zdravstvena blagajna pokriva liječenje samo određene težine anomalija zuba.

KATEGORIJE ANOMALIJA

Prema tom modelu, nepravilnosti se rangiraju u pet kategorija. Prve dvije su bez terapije, ili s malom potrebom za terapijom, te zdravstveni sustav ne pokriva troškove liječenja, dok četvrtu i petu kategoriju, gdje je terapija neophodna, financira država. Treći stupanj smatra se graničnim, a terapija se financira samo ako je povezana s izrazito narušenom estetikom osmijeha koja bi mogla narušiti psihosocijalni razvoj djece i mladih adolescenata.

DRLJE: OTVORITE JAVNU RASPRAVU

U Udruzi hrvatskih pacijenata (UHP) zabrinuti su zbog mogućeg smanjenja prava malih pacijenata.

– Bojimo se da bi ta prava mogla doći u pitanje. Kako o ovom važnom pitanju nije bilo nikakve javne rasprave, predlažemo da o tome prije donošenja odluke javno progovore svi, od ministarstva zdravlja i HZZO-a, do ortodonata, udruga pacijenata i roditelja djece koje će se to najviše ticati – poručuje Marijo Drlje, predsjednik UHP-a.

Upravo je ova podjela izazvala oštre kritike dijela ortodonata, koji strahuju da će se prava pacijenata po tom modelu smanjiti za čak 75 posto. U Hrvatskom društvu ortodonata (HDO) smatraju kako postoji namjera da se prilikom određivanja kriterija većina anomalija proglasi estetskim, a ne funkcionalnim problemom, pa HZZO neće biti dužan platiti troškove liječenja. Sva djeca do 18 godina danas imaju pravo na besplatan aparatić, a ako im se to pravo ukine, roditelji bi iz vlastitog džepa morali izdvojiti i do 15.000 kuna, koliko danas stoji takva naprava.

– Taj je model preradikalan i ograničit će prava djece – upozorava Tomislav Lauc, predsjednik HDO. Nije mu, kaže, jasno zašto se predlaže baš engleski model, jer je »Engleska u stomatologiji katastrofalna, na razini Azerbejdžana, a korisnici nemaju nikakva prava«.

On bi, smatra, najviše pogodio djecu koja ulaze u treću kategoriju »umjerene potrebe za terapijom«, jer bi se ona lako mogla svrstati među estetski problem, iako se – upozorava Lauc – radi o izraženoj ortopedskoj anomaliji.

Još nije odlučeno hoće li djeca s takvim »lakšim« nedostacima morati čekati na aparatić dulje od djece s teškim deformacijama, ili će morati participirati u njegovoj cijeni, kako to predviđa britanski model. Plaćanje bi, upozoravaju u HDO, bilo protuustavno, jer je besplatno zdravstvo za djecu ustavna kategorija, pa bi se HZZO mogao suočiti s ustavnim tužbama roditelja. Šanse za liječenje takve djece u tom bi slučaju ovisile isključivo o dubini roditeljskog džepa.

RAZRADITI REFORMU

– I postojeći je model loš jer se na listu ulazi i zbog rotacije jednog zuba. Reforma nam treba, ali je treba bolje razraditi – zaključuje Lauc.

TKO NE POPRAVI ZUBE, NE DOBIVA NIŠTA

S ortodontskim aparatićem ubuduće neće moći računati djeca koja ne vode računa o oralnom zdravlju. Dijete koje dođe s karijesom ili naslagama na zubima ortodont će vratiti zubaru na popravak zuba ili na edukaciju o oralnoj higijeni. Višekratni nedolazak na kontrole ili loša higijena zuba povlačit će za sobom gubljenje prava na zubni aparatić.

Prema podacima iz EU, učestalost deformacija zuba kod djece prelazi 60 posto populacije. U nas četvrtina školske djece ima veliku potrebu za ortodontskom terapijom, a još toliko ih se nalazi se u spornoj trećoj kategoriji. Radi brže obrade prve skupine djece, svako četvrto dijete moglo bi tako ostati uskraćeno za pravo na zubni aparatić. Iz HZZO-a poručuju da prijedlog nije konačan te da ima prostora za izmjene.

– Neistinite su glasine da će HZZO jednostrano smanjiti prava djece na ortodontsku terapiju. Proslijedili smo prijedlog stručnim udrugama i udrugama pacijenata, nakon toga još ćemo ga jednom poslati i komorama, a u konačnici odluku donosi Ministarstvo zdravlja. Međutim, kao doktor dentalne medicine koji je dugo godina radio na klinici za kirurgiju lica i čeljusti, smatram neprihvatljivim da djeca kojima je ortodontsko liječenje zaista potrebno, zbog prirođenih anomalija i ozbiljnih funkcionalnih poremećaja, budu tretirana na jednak način, i čekaju jednako dugo na ortodontski tretman, kao i zdrava djeca, kod koje se radi samo o estetici – ističe Siniša Varga, direktor HZZO-a.

Ažurirano ( Petak, 15 Veljača 2013 18:49 )