• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PAZI VIRUS

ZASAD VIŠE OD 3000 OBOLJELIH OD GRIPE, OČEKUJE SE PORAST

Paralelno cirkuliraju dva tipa gripe – tip A (H3N2) te tip B (H1N1), a u ovom trenutku izraženiji je tip A, rekla je Hini voditeljica Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Iva Gjenero Margan, dodavši da se, »srećom, oba tipa nalaze u cjepivima protiv gripe

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.novilist.hr

ZAGREB – Od pojave sezonske gripe, oko nove godine, u Hrvatskoj je registrirano nešto više od tri tisuće oboljelih, no taj broj nije konačan te se očekuje njegov porast, doznaje se iz Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Paralelno cirkuliraju dva tipa gripe – tip A (H3N2) te tip B (H1N1), a u ovom trenutku izraženiji je tip A, rekla je danas Hini voditeljica Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Iva Gjenero Margan, dodavši da se, »srećom, oba tipa nalaze u cjepivima protiv gripe«.

Naglasila je da se tip B (H1N1) – pandemijski, nije promijenio od 2009., otkad je prisutan u Hrvatskoj i u svijetu, ali da su se promijenili ljudi u smislu da su stekli imunitet, a neki su se i cijepili.
Istaknuvši da se sezonska gripa često naziva epidemijom zbog velikog broja oboljelih, iako po definiciji to nije, Gjenero Margan je naglasila da u ovoj tzv. epidemiji nije ništa neobično te ponovila da se očekuje porast broja oboljelih.

Ažurirano ( Subota, 16 Veljača 2013 14:23 )