• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NJEGOV ŽIVOTNI CIKLUS

KAKO PENIS STARI?

Nije tajna da seksualna funkcija i moć kod muškaraca opada s godinama. Penis, baš kao i ostali dijelovi tijela, s godinama stari te ima svoj životni ciklus, a znanstvenici objašnjavaju što se to točno događa s penisom po pitanju veličine, izgleda i seksualne funkcije tijekom godina

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Učinkovitost
Razine testosterona, muškog spolnog hormona, imaju tendenciju opadanja nakon navršavanja 40. godine života, a razine testosterona godišnje opadaju po stopi od 0,3 posto. Niska razina testosterona uzrokuje niz učinaka te utječe kako na opće seksualno ponašanje i apetit, tako i na samu učinkovitost penisa.

Osim toga, većina problema u reproduktivnom i spolnom zdravlju javlja se s godinama, piše webmd.com.

S porastom dobi većina muškaraca otkriva kako je potrebno više truda i vremena kako bi se seksualno uzbudili i postigli erekciju. Osim toga, dulje vremena je potrebno i kako bi doživjeli orgazam i postigli drugu erekciju. Baš kao i kod ostatka tijela, tonus mišića u penisu sklon je popuštanju tijekom godina, otežavajući dobru erekciju. Volumen sjemena i kvaliteta sperme opadaju s godinama, a u starijoj životnoj dobi muškarci nerijetko pate od erektilne disfunkcije ili impotencije. Zbog slabljenja mišića mokraćnog mjehura i povećanja prostate, mlaz urina vrlo često je smanjen kod starijih muškaraca.

Veličina
Prosječno muško novorođenče ima penis duljine oko četiri centimetra. Penis ne raste sve do pete godine života, a promjene u veličini su vrlo malene sve do početka puberteta. Otprilike pet godina nakon početka puberteta, obično u dobi od 17 do 22 godine, većini muškaraca penis doseže svoju predviđenu veličinu te s izlaskom iz puberteta, baš kao i ostatak tijela, prestaje rasti.

Postoje dva načina kojima se veličina penisa može smanjiti s godinama. Poveći broj muškaraca se tijekom godina udeblja, a kako se masnoća akumulira u donjem dijelu trbuha, zbog ispupčenog trbuha penis vrlo često izgleda manji i kraći. U ovome slučaju očito rješenje je dijeta i režim vježbanja.

No činjenica je da se duljina i debljina penisa doista mogu smanjiti tijekom godina, a iako te promjene nisu dramatične, ipak su vidljive. Prema Irwinu Goldsteinu, uredniku magazina The Journal of Sexual Medicine, ako je penis u tridesetim godinama duljine oko 15 centimetara, do 60-ih ili 70-ih godina mogao bi biti kraći, oko 12 centimetara.

Ovo smanjenje tijekom godina često je uzrokovano postupnom izgradnjom neelastičnog kolagena unutar omotača koji okružuju dvije komore (corpora cavernosa) te sporim taloženjem masnih tvari unutar arterija penisa, što dovodi do oslabljenog protoka krvi (ateroskleroza).

Izgled
Kao rezultat smanjenog protoka krvi tijekom godina, glavić penisa postupno gubi svoju blijedoružičastu boju, što dolazi zajedno s postepenim gubitkom stidnih dlaka. Zbog neravnomjernog nakupljanja tkiva kod nekih muškaraca, penis tijekom godina postaje zakrivljen. Poznata pod nazivom Peyronijeva bolest, javlja se najčešće u srednjim godinama. Može uzrokovati bolne erekcije i otežati spolni odnos, a stanje može zahtijevati operaciju.

Osjetljivost
Nekoliko znanstvenih istraživanja potvrdilo je da s godinama kod velikog broja muškaraca penis postaje slabije osjetljiv, a to objašnjava i činjenicu da je s godinama mnogim muškarcima teže postići erekciju i doživjeti orgazam

Testisi
Prema Goldsteinu, testisi se smanjuju nakon 40. godine života. Dok testisi kod 30-godišnjeg muškarca mogu biti promjera tri centimetra, kod 60-godišnjaka taj promjer može iznositi svega dva centimetra.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 18 Veljača 2013 17:42 )