• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


REZULTATI ISTRAŽIVANJA MEDICINSKOG TIMA SA SVEUČILIŠTA STANFORD

SMIJEH JE LIJEK!

Istraživači su identificirali posebna područja dječjih mozgova koja se aktiviraju humorom u prvoj studiji ove vrste.

E-mail Ispis PDF

Izvor: roditeljstvo.com

Rezultati istraživanja, objavljeni 1. veljače u časopisu Journal of Neuroscience, pružit će temelj za razumijevanje kako humor i druge pozitivne emocije mogu uticati na dobrobit djeteta. Studiju su radili istraživači medicinskog tima sveučilišta Stanford.

»Humor je vrlo važna komponenta emocionalnog zdravlja, održavanja odnosa, razvijanja kognitivnih funkcija mozga, a možda čak i zdravlja u medicinskom smislu« – tvrdi autor studije dr. Allan Reiss, direktor Centra za interdisciplinarna istraživanja mozga na Stanfordu.

»Jak smisao za humor je važan dio pozitivne emocije i može pomoći djeci da prebrode određene situacije, odnosno da budu "izdržljivija". Uravnotežen i dosljedan smisao za humor može naročito pomoći djeci da lakše prođu kroz teško razdoblje prije puberteta i adolescencije« - kaže Reiss.

Istraživači su koristili funkcionalnu MRI za skeniranje mozga 15 djece, u dobi od šest do 12 godina, dok su gledali kratke video isječke koji su kategorizirani kao smiješni, pozitivni ili neutralni. Pozitivni isječci su bili ugodni za pogledati, ali nisu bili smiješni. Neutralni isječci su imali sadržaj koji nije izazivao nikakve emocije, niti osjećaj ugode.

Rezultati MRI skeniranja pokazali su da smiješna videa aktiviraju dvije regije u dječjim mozgovima koji također reagiraju na humor kod odraslih. Međutim, ta područja nisu toliko razvijena kod djece.

Pokazalo se da humor aktivira dječje mezolimbočke regije mozga (zadužene za osjećaj zadovoljstva), i spoj zatiljnog, parijentalnohg i temporalnog režnja koji obrađuje zatečena nepodudaranja. Nepodudaranja su stvari koje predstavljaju suprotnosti (na primjer, mnogo klaunova koji izlaze iz malenog automobila).

Pozitivni video je aktivirao mezolimbočku regiju, ali ne i područje koje obrađuje nepodudarnost. Ta spoznaja sugerira kako je dio mozga zadužen za razumijevanje nepodudaranja važan faktor za razvoj smisla za humor, zaključili su istraživači.

»Negativna emocionalna stanja kao što su depresija ili anksioznost također je potrebno istražiti, jer mi trenutno ne možemo u potpunosti razumjeti zašto dijete ima emocionalnu stabilnost ili nestabilnost dok ne istražimo obje strane medalje« – izjavio je Reiss, te dodao - »Ovo istraživanje samo je postavilo temelj za dalje studije koje će se baviti pitanjem na koji način humor blagotvorno utiče na djecu.«

Ažurirano ( Utorak, 19 Veljača 2013 14:26 )