• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


EVO ZAŠTO

BRADA UTJEČE NA ZDRAVLJE MUŠKARACA

Brada vas može čuvati od peludi i usporiti starenje kože, a to su tek neke koristi. Pročitajte koje još prednosti donosi odustajanje od brijanja.

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Brade mladih hipstera prihvatile su i starije generacije, pa ih sad nose i Ben Affleck, George Clooney, Hugh Jackman,Sam Mendes i Joaquin Phoenix.

Liječnici ističu da nova moda može biti korisna za zdravlje:

Štiti od raka kože

Brada može štititi lice od oštećenja koje uzrokuju sunčeve zrake i tako spriječiti razvoj raka kože, pokazuje nova studija s University of Southern Queensland objavljena u časopisu Radiation Protection Dosimetry.

Studija je pokazala da je dio lica koji prekrivaju brada i brkovi u prosjeku za trećinu manje izložen štetnim UV zrakama, za razliku od ostatka lica. Brada je nudila 90 do 95 posto zaštite od sunca.

Zbog toga i žene imaju manja oštećenja kože od sunca na stražnjem dijelu vrata i na rubovima obraza koje pokriva duga kosa. Dakako, zaštita ovisi o debljini kose i dužini brade. Onima koji imaju rijetku bradu, dermatolozi preporučuju da na bradu nanesu sloj kreme s UV zaštitom.

Brada i brkovi mogu spriječiti napad astme

Kod muškaraca kod kojih napad astme izazivaju pelud i prašina, brada, a prije svega debeli brkovi mogu smanjiti simptome astme.

Brkovi koji dodiruju ulaz u nos sprečavaju ulazak većih alergena u nos i pluća.

Brada usporava starenje kože lica

Brada održava kožu mladom jer onemogućuje sušenje kože. Štiti kožu od vjetra koji isušuje kožu.
I sama prisutnost folikula kose i masnih žlijezda na licu pomaže
jer koža postaje otpornija na oštećenja.

Brada pomaže protiv prehlade

Brada koja prekriva vrat povisuje temperaturu i može pomoći protiv prehlade. To je još jedan zaštitni sloj koji pomaže.

Brada sprečava neugodne osipe

Brijanje je glavni uzrok bakterijskih infekcija i gadnih osipa. Osim osipa, zna doći i do urastanja dlake ili folikulitisa (infekcije folikula kose).

Neke loše vijesti

Znanstveni dokazi ukazuju da brada može biti sredstvo širenja infekcija. Zbog toga je važno bradu redovito prati i šišati. Posebno treba paziti da se sitni komadići hrane ne zavuku ispod dlaka.

Ažurirano ( Utorak, 19 Veljača 2013 16:45 )