• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PRAVI UZROCI RAZVODA

ČETIRI PROBLEMA KOJA NIJEDAN BRAK NE MOŽE PREŽIVJETI

Micki McWade, bračni terapeut i kolumnist Huffington Posta, objavio je popis bračnih problema koji, nažalost, prije ili kasnije vode do razvoda. Naravno, gotovo je svaki problem premostiv, ali neki jednostavno zahtijevaju previše truda, a rezultat na kraju to ne nadoknadi

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Prevara se najčešće smatra nepremostivim problemom u braku. To za neke može biti istina, ali afera je češće simptom problema u odnosu. Kad ste zadnji put promotrili i preispitali svoj brak? Donosimo vam pregled dubljih problema u braku koji vode do prevare, ali i potencijalno do razvoda.

Partneri prestaju biti partneri
Kada se jedan partner osjeća kao roditelj drugom partneru jer smatra da je nezreo, neodgovoran, nepouzdan ili sebičan, stvari kreću prema svome kraju. To je zapravo znak da partneri prestaju biti partneri i odnos se pretvara gotovo u roditeljski i najčešće nema povratka iz takvog stanja. Važno je prepoznati te osjećaje i nedostatak prave povezanosti te na vrijeme početi komunicirati, ali i potražiti stručnu pomoć. Usto, stručnjaci pojašnjavaju da su ovakve »roditeljske« veze plodno tlo za zlostavljanje bilo koje vrste. Naime, kad jedan partner inzistira na dominaciji ili superiornosti, drugi mora postati pasivan ako želi preživjeti emocionalno, a ponekad i fizički. Dakle, u ovakvim okolnostima ravnopravno i istinsko partnerstvo se gubi.

Kronično jadikovanje, okrivljavanje i nesposobnost za rješavanje problema
Kada bračni problemi nisu riješeni na zadovoljstvo oba partnera, ljutnja buja. Ako niste znali, ljutnja narušava odnos bilo koje vrste. Čak i obične prepirke simptom su ogorčenosti i truju osobu, ali i odnos. Kronično jadikovanje, okrivljavanje i nesposobnost za rješavanje problema znak su da je komunikacija u odnosu već odavno stradala. Vrlo često takve stanje pokazuje da jedan ili oba partnera jednostavno moraju biti u pravu. No to je jako pogrešno. Pojedinci koji ne mogu prihvatiti vlastitu odgovornost u stvaranju i održavanju partnerske komunikacije itekako pridonose propasti odnosa.

Narcizam
Svatko u sebi ima određen stupanj narcisoidnosti. To postaje problem kada jedan ili oba partnera nisu sposobni suosjećati s drugim. Primjerice, jedan partner ne osjeća se dobro, a drugi se odluči »natjecati« pa zaključi da se on osjeća još gore. Neki precjenjuju svoj doprinos domaćinstvu, vezi, životu općenito, a zapravo pridonose puno manje od drugog partnera. Ako jedan od partnera nosi financijski teret, a drugi se brine o djeci kod kuće, može se javiti nerazumijevanje pa čak i optuživanje u smislu tko više doprinosi. Oba partnera misle da je drugomu lakše. Ako se takva situacija nastavi, suosjećanje i podrška s vremenom će u potpunosti nestati. To može postati kontinuirana dinamika u vezi koja će s vremenom jednostavno ubiti odnos.

Ovisnost
Dr. Tian Dayton, u članku u The Huffington Postu, alkoholizam naziva »narcizam u boci«. Kada jedan partner ima problema s ovisnošću, njegov glavni fokus je isključivo na ovisnosti, a ne na braku ili obitelji. Osoba može djelovati stabilno i sabrano drugima izvan kuće, ali u svoja četiri zida i među svojom obitelji postaje tjeskobna osoba puna emocionalne boli, straha i srama. Naravno, uza sve to ide i promjena ponašanja, ali i agresija kojom žele izbjeći suočavanje s problemom. Iz takvog stava rađa se čitav niz bračnih problema koji nikada ne dolaze na red za rješavanje, jer je ovisnost uvjerljivo na prvom mjestu. Drugi partner čak može pokušavati spasiti brak neko vrijeme, pa čak i dugo vremena, ali na kraju, dolazi do odustajanja. Kada se to dogodi, mala je vjerojatnost da spasi brak.

To je kao da pokušavate oživjeti mrtve. Očito, važno je riješiti probleme prije nego što bude prekasno. Parovima je teško promijeniti dugogodišnji odnos koji se odvijao u sklopu jednog te istog obrasca. Da bi došlo do rješenja, obrazac je nužno razbiti. To je pak najbolje napraviti uz stručnu pomoć, posebno zato što je riječ o složenom problemu ovisnosti. Najteže je to što nema nikakvih jamstava da se ovisni partner ponovno neće vratiti staromu problemu. Za slučaj da se to dogodi, drugi partner trebao bi zaista samostalno potražiti novu sreću.

Ažurirano ( Subota, 23 Veljača 2013 10:13 )