• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NOVI DOKAZI

KAKO JE VARANJE PARTNERA POVEZANO S MRŠAVLJENJEM?

UndercoverLovers.com, britanska internetska stranica namijenjena osobama u braku koji priželjkuju upoznati nekog novog provela je istraživanje koje je povezalo izvanbračnu aferu s gubitkom kilograma, pa tako čelnici te stranice tvrde kako varanje partnera ponekad može biti i dobro za samu vezu

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

UndercoverLovers.com, stranica na kojoj osobe u braku traže druge partnere, provela je istraživanje nad svojih više od tri tisuće korisnika, a sudionike istraživanja upitano je jesu li, otkako su počeli varati svog partnera, smršavjeli i koliko, piše Huffington Post. Od 1.500 žena, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, 62 posto žena reklo je kako su smršavjele, i to prosječno oko 4,5 kilograma.

Od 1.500 muškaraca u istraživanju ih je 53 posto smršavjelo prosječno 2,7 kilograma.

»Poznato je da kada smo nesretni u pravilu jedemo više i manje pazimo što jedemo te češće posežemo za nezdravom hranom. Mnogi korisnici naše stranice godinama su, neki čak i desetljećima, u nesretnom braku prije nego što su odlučili potražiti nekog drugog. Trenutak radosti i podizanje samopouzdanja koje dolazi s pronalaskom ljubavnika ili ljubavnice povezana je i sa željom da izgledamo najbolje što možemo, ljubavnici čine savršen poticaj za gubitak težine,« navodi Emily Pope, glasnogovornica stranice UndercoverLovers.com, te dodaje kako mršavljenju i sagorijevanju kalorija doprinosi i seks te druge intimne fizičke aktivnosti.

Međutim, ne slažu se svi s takvim zaključkom i objašnjenjem. Naime, doktor Jeff Gardere, stručnjak za razvode i bloger Huffington Posta kaže kako je taj gubitak najvjerojatnije povezan s poprilično nezdravim elementnom – stresom.

»Bez obzira na to koliko se možete zabaviti tijekom afera za jednu noć ili pak onih duljih, skrivanje, laganje partneru i strah da ćete biti uhvaćeni uzrokuje poveliki stres. Osjećaj krivnje nakon seksa ili afere također doprinosi stresu. Stoga, da, ako varate supruga ili suprugu, izgubiti ćete kilograme za vrijeme 'nezakonitih' fizičkih i seksualnih aktivnosti, a zbog stresa ćete izgubiti još pokoji kilogram, međutim, stres potiče rizik od različitih vrsta fizioloških bolesti«, navodi doktor Gardere.

No, prema riječima nutricionistice i također blogerice Huffington Posta Barbare Mendez, zadržavanje nove težine i ne vraćanje starih kilograma s vremenom će postati nemali izazov: »Nalet dopamina koji uzrokuje izvanbračna afera je poput groznice koju osjećate kada se zaljubite, a ona u konačnici suzbija apetit. Stoga jedete manje, a to u kombinaciji s pojačanim sagorijevanjem kalorija. No to je kratkog vijeka. Čim prođe početna zaluđenost aferom, ti kilogrami će se vratiti.«

Stručnjakinja za brak i blogerica Cathy Meyer ističe kako postoje drugi, znatno učinkovitiji načini za gubitak kilograma. Je li mogućnost da izgubite između dva i 4,5 kilograma razlog da započnete aferu? Ovu studiju svakako treba uzeti s rezervom. »Ukoliko želite smršavjeti koji kilogram, jedite zelenu salatu i svježi kravlji sir, a nemojte tražiti ljubavnika ili ljubavnicu«, poručuje Cathy Meyer.

Ažurirano ( Srijeda, 27 Veljača 2013 16:01 )