• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


JARKE BOJE

NAFTNI DERIVATI KOJI SE SKRIVAJU U VAŠOJ KUHINJI I KUPAONICI

Naftni derivati redovito se koriste u proizvodnji hrane, u umjetnim gnojivima i pesticidima. No, nafta nam ne služi samo za masovnu proizvodnju usjeva i pokretanje traktora, prehrambena industrija koristi je i u proizvodnji umjetnih boja, koje stavlja u hranu, a koristi se i u raznim kozmetičkim proizvodima. Gdje se sve nalaze ove umjetne boje?

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Vi ne možete promijeniti svijet, ali mogli biste ga učiniti manje toksičnim svaki put kad idete u kupovinu. Primjerice tako da izbjegavate umjetne boje za hranu, pića i higijenske proizvode koje se dobivaju iz nafte (FD&C boje). Proizvođači ih vole jer su jeftinije od prirodnih boja.

Zašto izbjegavati ove boje? Neka istraživanja su pokazala da postoji veza između konzumacije sintetičkih boja u hrani i problema u ponašanju: hiperaktivnosti, agresivnosti, ekcema, astme, nasilja, paničnih poremećaja, konfuzija, anksioznosti, depresija, promjene raspoloženja, deficita pažnje, problema s učenjem, bolesti želuca, oteklina, pa čak i mokrenjem u krevetu.

Još su strašnije studije koje povezuju iz nafte dobivene boje s pojavom raka. A te boje su posvuda.

GDJE SE SVE SKRIVAJU?

1. Hrana zanimljivih boja

Što su crvena, žuta, plava ili zelena boja intenzivnije, to vam pozornost treba biti jača. Gdje bismo u prirodi mogli naći takvu boju, a ako i postoji, bi li bilo preskupo staviti je u taj proizvod. Je li u pitanju umjetna boja? Čitajte popis sastojaka. Ova praksa je posebno učestala kod izrade slatkiša jer djeca su naravno oduševljena bojama.

2. Lijekovi

Dječji tekući lijekovi protiv bolova i antihistaminici. Lijekovi protiv alergija, kašlja, sirupi, pastile, antacidi, vitamini, kapi za oči... mogu sadržavati naftne boje. Žute i plave naftne boje mogu se naći i u »prirodnim« lijekovima. Zanimljivo da boje nemaju nutritivna ni ljekovita svojstva. One su (ironično) tu da nas prevare kako bismo stekli dobar osjećaj i pogledom na lijek dobili dojam sigurnosti ili čistoće proizvoda. Pitajte pouzdanog ljekarnika postoji li organska verzija istog lijeka.

3. Kreme za sunčanje, gel aloe vera i kreme za samotamnjenje

Gel aloe vera prirodno nema svijetlozelenu boju. A zašto biste trebali jarke boje u kremi za sunčanje, to znaju samo marketinški genijalci. Klonite se jarkih boja i čitajte sastojke. Nepoznata imena ukucajte u Google i shvatit ćete što se sve krije u kremi.

4. Sredstva za ispiranje usta

I opet, sredstvo za ispiranje usta, koje je često na bazi alkohola, nema upadljivo plavu, zelenu, narančastu ili ružičastu nijansu. Sve te nijanse su tu samo da se proizvod bolje proda, da nas asociraju na sterilnost i svježinu.

5. Paste za zube

Boje na bazi nafte kao što su Blue 1, Blue 2, i Green 3 ne pospješuju djelotvornost paste za zube, ali mogu postati faktor zdravstvenog rizika.

6. Tekući i kruti sapuni, te losioni i kreme za lice

Crvene i žute nijanse (primjerice Red 40 i Yellow 5) koje se često stavljaju u ove proizvode mogu izazvati alergijske reakcije, pa čak i astmu. Boje u kremama za lice mogu izazvati iritaciju i neprestano pojavljivanje akni na osjetljivoj koži.

7. Hrana za kućne ljubimce

Uz toliku konkurenciju na tržištu, proizvođači smišljaju razne »slastice« koje sadrže umjetne boje. Izbjegavajte ih.

Ažurirano ( Nedjelja, 03 Ožujak 2013 15:09 )