• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NE PLAĆAJU DOBAVLJAČE

MERCATOR U HRVATSKOJ NA KOLJENIMA

Mercator Hrvatska sve teže plaća obveze dobavljačima, a neki su mu, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, zbog toga i prestali isporučivati robu

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Navodno dugovi nekim dobavljačima nisu plaćeni više od četiri, pet mjeseci.

»Mercator se nalazi u tehničkom bankrotu. Pravo je pitanje stoji li Ljubljana iza svoje tvrtke u Hrvatskoj i njezinih dugova«, rekao je za Poslovni dnevnik jedan dobavljač.

Neke informacije čak kažu da u Mercatoru-H razmatraju predstečajnu nagodbu. »Likvidnost je općenito na cijelom tržištu teška, no s partnerima smo u kontaktu glede rješavanja problema. U ovom trenutku ne planiramo predstečajnu nagodbu«, odgovorili su iz Mercatora Hrvatska.

Iz sjedišta kompanije u Ljubljani rekli su: »Uvjetni sporazum sa 38 banaka koji je potpisan 26. veljače omogućuje odgodu svih obaveza po glavnicama kredita, uključujući i glavnice tvrtke Mercator-H do polovice godine, čime se smanjuju rizici refinanciranja dok se pregovara. Taj je sporazum osnova za postizanje dogovora o dugoročnom refinanciranju Grupe, a koji će se temeljiti na dodatnim analizama. Rješenje će se odnositi na cijelu Grupu, što znači i Mercator-H«.

Mercatorov neto financijski dug iznosi oko 1,1 milijardu eura, s tim da ove godine na naplatu dolazi oko 60 milijuna eura. Navodno su obveze Mercatora-H, piše Poslovni dnevnik, trenutačno oko dvije milijarde kuna, od čega se na banke odnosi 1,2 milijarde kuna, a na dobavljače oko 800 milijuna kuna.

Kako se može iščitati iz poslovnoga izvješća tvrtke, krediti i obveze za najam osigurani su korporacijskim jamstvima slovenskoga Mercatora. Potraživanja dobavljača uglavnom nisu, izuzev onih kojima su izdane mjenice i zadužnice, a takvih je navodno u Hrvatskoj jako malo.

Ažurirano ( Utorak, 05 Ožujak 2013 11:03 )