• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NOVA OTKRIĆA

LJUDI SU GENETSKI PREDODREĐENI DA VARAJU?

Upravo zbog potomstva u ljudske gene urezao se promiskuitet kako bi se lakše nastavila ljudska vrsta

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Koliko god mi željeli pobjeći od toga, čini se da nam je varanje ipak u prirodi. Doktor Christopher Ryan, jedan od autora knjige Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality, tvrdi da je promiskuitet upisan u ljudskim genima.

»Seksualna monogamija u ljudsko društvo je došla nakon poljoprivredne reforme i pojave privatnog vlasništva, ali ona nije promijenila ljudsku prirodu«, ističe dr. Ryan koji je čitav svoj znanstveni rad posvetio analizi ljudske seksualnosti.

Analizirajući seksualno ponašanje primata, ali i samih ljudi, dr. Ryan je zaključio da je ljudska seksualnost evoluirala, kao i mnoge druge ljudske osobine. Danas je, kako pojašnjava, cilj seksualnosti emotivno zbližavanje, a ne rad na potomstvu, kao što je to bilo prije.

Upravo zbog potomstva u ljudske gene urezao se promiskuitet, kako bi se lakše nastavila ljudska vrsta. Danas pak društvo priznaje isključivo monogamiju koja, kako ističe dr. Ryan, ljudima uopće nije prirođena.

»Monogamija nije laka i nije za svakoga. Oni koji tvrde da nisu rođeni za monogamiju vjerojatno ne lažu jer većina sisavaca nije monogamna«, naglašava dr. Ryan.

Ažurirano ( Utorak, 05 Ožujak 2013 13:05 )