• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


REAGIRATE LI KAKO TREBA?

NEKADA STE TO KOD NJEGA OBOŽAVALI, A SAD VAS IZLUĐUJE

U ranim fazama veze lako je zaljubiti se u partnera jer se on ponaša i djeluje upravo na način na koji vi želite. To je period kada će izvući najbolje iz sebe te pokazati svoje dobre strane. Kako vaša veza napreduje tako će vas s vremenom neke stvari početi smetati. Naime, što vam je nekad bilo simpatično s vremenom može postati neugodno i frustrirajuće.

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

BEZAZLENO OSUĐIVANJE

To što zbog nekih stvari kritizirate partnera ne znači da to činite zlonamjerno te da mu svjesno tražite mane. U ljudskoj je prirodi da osudimo one koji stvari doživljavaju drukčije od nas. Dakle, kada vaš partner govori, ponaša se ili djeluje drugačije vrlo je izvjesno da će na površinu izaći vaša »osuđujuća priroda«.

Takve situacije mogu dovesti do toga da u negativnom smislu uspoređujete svog partnera s drugima te ga pokušavate promijeniti jer ste uvjereni da vi radite i znate bolje od njega, a njegovo mišljenje i savjete uopće ne doživljavate.

Kada se nađete u takvoj situaciji, primijetit ćete da više nema povezanosti i bliskosti kakvu biste željeli. To je zato što osuđivanje i kritiziranje stvara razdvojenost. Manje osuđujte, a više prihvaćajte i suosjećajte.

Želite li imati više razumijevanja i ljubavi pokušajte s ovih pet savjeta:

SVATKO RADI KAKO NAJBOLJE ZNA

Svatko pokušava od sebe dati ono najbolje na temelju stečenih životnih iskustava. Većina ljudi ne bi svjesno odlučila da budu loši i rade neprihvatljive stvari. Premda vam se ponekad možda tako i ne čini, ali vaš partner i u tim situacijama misli i čini ono što je najbolje. Prihvatite li način razmišljanja da je to što radi njegov pokušaj da se pokaže u najboljem izdanju, to će vam otvoriti prostor da ga bolje upoznate i prihvatite takvog kakav jest.

VIŠE RAZMIŠLJATE, MANJE MU PRIPISUJTE SVOJIH GREŠKI

Negativno ponašanje i reakcije našeg partnera nas izbacuju iz takta zato što kod njega osuđujemo ono što osuđujemo i kod samih sebe. Vaš partner je vaše ogledalo. Kada vas razljuti nešto što je rekao, projicirate na njega nešto što zapravo leži u vama. Razmislite kako možete to riješiti unutar sebe samih tako da se idući put ne razljutite kad se nađete u sličnoj situaciji.

POTRAŽITE ZRNO ISTINE

Kad smo zauzeti osuđivanjem partnera, ne možemo vidjeti pravu istinu u onome što govori. Isprobajte ovaj mali eksperiment. Kad se ne budete slagali s onim što vaš partner govori, duboko udahnite, poslušajte ga i i razmislite o tome što je rekao. To će vam pomoći da shvatite da jednostavno drugačije gledate na stvari i da nitko ne mora biti u pravu ili u krivu. Osim toga, postoji mogućnost i da vam otvori nove vidike i poglede na stvari.

PORADITE NA SEBI

Kad mislite da znate bolje i pokušavate promijeniti partnera, razmislite da li možda remetite njegovu specifičnost i pouke koje treba izvući. Ponekad smo toliko usredotočeni na partnera da ne vidimo sebe i svoje ponašanje. Obratite pozornost na svoj vlastiti život umjesto da samo skrbite o njemu. Pokušajte poraditi na sebi kako biste se poboljšali. Možda taj proces potakne vašeg partnera da se i on promijeni.

USREDOTOČITE SE NA NJEGOVE POZITIVNE OSOBINE

Dobit ćete ono na što ste se usredotočili. Ako ste uglavnom zaokupirani njegovim manama one će postati još veće. Prisjetite se osobina zbog kojih ste se zaljubili u svog partnera. Potražite i usredotočite se na njegove kvalitete, pozitivnu stranu te općenito na ljubav koja vas veže.

MANJE KRITIKE, VIŠE LJUBAVI

Dosljednim prakticiranjem ovih pet načina povećat ćete svoj kapacitet za prihvaćanje i suosjećanje, što će vas dovesti do manje osuđivanja, a pokazivanja više ljubavi. Bez obzira budete li prakticirali ove vježbe, najvjerojatnije ćete se opet ponekad naći u situaciji da ćete ga zbog nečega kritizirati. No, sjetite se da je to ljudski, pa budite dobri prema njemu i sebi.

Ažurirano ( Četvrtak, 16 Svibanj 2013 08:22 )