• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SVE ŠTO STE HTJELI ZNATI

OTKRIVENE NAJSKRIVENIJE TAJNE VAGINE

Kada je u pitanju vagina, uvijek postoje određene nedoumice, no znanstvenici ih rasvjetljavaju da bi i posljednji mitovi bili raskrinkani

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Kada se žena uzbudi, intimni dijelovi joj se počinju ponašati kao i muškarčevi. Osim što se prilikom seksualnog uzbuđenja klitoris povećava, i male usmine također sadrže erektilno tkivo koje prilikom uzbuđenja postaje sve nabreknutije. Razlozi za to sežu još iz razdoblja fetusa s androginim dijelovima. 'Tijekom razvoja u trudnoći svi fetusi na intimnom području imaju isto tkivo', kaže Shelly Holmstrom, izvanredna profesorica opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Južne Floride u Tampi, piše Huffington Post.

Vaginalni lubrikant i ulje jetre morskoga psa sadrže organski spoj skvalen. Taj spoj potječe od morskih pasa i često se dodaje hidratantnim kremama i proizvodima za njegu kože jer djeluje ublažavajuće.

Silikonski lubrikati mogu biti jako dobri za vas, no ne i za vaše seks igračke. Ginekolozi, kao što je Lauren Streicher iz Chicaga, preporučuju lubrikante na bazi silikona, a ne one na bazi vode, jer daju prirodniji osjećaj, dulje traju i obično ne sadrže propilenglikol koji potencijalno može nadraživati. No silikonski lubrikat može oštetiti vibrator i druge seksualne igračke koje također sadrže silikon, može im promijeniti oblik ili ih pak posve uništiti.

Menstrualna krv može spasiti život. Godinama znanstvenici pokušavaju pronaći medicinski korisnu upotrebu menstrualne krvi koja sadrži matične stanice sa sposobnošću regeneracije. U najnovijem i najuzbudljivijem istraživanje trenutačno se istražuju stanice menstrualne krvi kako bi se vidjelo može li se njome pomoći pacijentima sa zatajenjem srca.

Depiliranje i brijanje bikini zone može izazvati mikrotraume, čak i kada ne izaziva bol. Proces uklanjanja dlačica izaziva sitne ogrebotine i ozljede koje bakterijama mogu omogućiti da se uvuku pod kožu i tako uzrokuju infekcije. Mikrotraume koje izaziva brazilska depilacija mogu povećati rizik od infekcije nalik na kozice - moluskum kontagiozum, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Sexually Transmitted Infections. Nikada nemojte dijeliti britvice te pokušajte izbjegavati seksualne aktivnosti dan ili dva nakon depilacije, a ako imate vidljive kvržice i ogrebotine, onda i nešto dulje.

Seks također može uzrokovati mikrotraume, čak i kad je osjećaj fantastičan. Normalan i ugodan seks svejedno može uzrokovati male ogrebotine na unutarnjem tkivu. Upravo zbog toga su žene više izložene riziku obolijevanja od spolno prenosivih bolesti. Protiv spolno prenosivih bolesti najbolja su zaštita kondomi, no čak ni oni nisu sigurna zaštita od HPV-a i genitalnih čireva koji se mogu prenijeti kontaktom kože o kožu.

Znojenje na području intimne zone ne samo da je normalno, već ima i važnu funkciju. Odmah ispod kože usmina i klitorisa nalaze se stotine sitnih žlijezda koje luče ulje i znoj, a upravo to može zaštititi osjetljiva područja od trenja i pregrijavanja.

Za žene u predmenopauznoj dobi normalno je dasvakodnevno imaju iscjedak. Vagina prosječno dnevno može proizvesti jednu čajnu žličicu iscjetka, najčešće bijelog ili prozirnog te bez mirisa. Neposredno prije faze ovulacije taj će iscjedak biti više vodenast i elastičan te će se činiti kao da ga je količinski više. Ako vam taj iscjedak smeta, koristite dnevne uloške, no ako primijetite nešto neobično, obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Dlačice na intimnoj zoni doista izgledaju iste boje kao i kosa, no one nikada neće biti jednake duljine. Faza rasta tih dlačica znatno je kraća nego faza rasta kose. Intimne dlačice jednostavno nisu programirane za tako dugačak rast, no čak i da jesu, trenje izazvano donjim rubljem i svakodnevnim pokretima rezultiralo bi njihovim pucanjem.

Duljina unutarnjih usmina ili pak malih usmina može biti između dva i šest centimetara, što je znatno veći raspon no što bismo očekivali, a to je otkrila studija objavljena 1900-ih u časopisu American Gynecology. Svi ginekolozi složit će se da ne postoji dobar medicinski, higijenski i estetski razlog zbog kojeg biste bili nezadovoljni izgledom svoje vagine.

Ažurirano ( Subota, 25 Svibanj 2013 14:07 )