• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

KAKO PREPOZNATI LAŽOVA? STRUČNJACI S HARVARDA OTKRIVAJU...

»Klasični lašci« govore više nego ostali ljudi, psuju više i češće govore u trećem licu, obraćajući se zamišljenom »njemu« ili »njoj«, a ne »meni« i »tebi«, pokazalo je istraživanje

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.novilist.hr

Kako prepoznati lašca, pitanje je s kojima se svatko susreće u životu. Jer, ma koliko svi tvrdili da govore istinu, vjerovatno nema čovjeka koji nije slagao. Dok laganje u svakodnevnim situacijama možda i nije toliki problem, američki istraživači sa sveučilišta u Wisconsinu i Harvardu ulovili su se »poslovnih« laži, onih koje su posljednjih godina dovele do epidemije drugorazrednih kredita i nakon toga, posljedično, kraha financijskog tržišta.

Prema njihovim zaključcima, postoje dvije osnovne grupe lažaca - tradicionalni lašci koji govore stvari za koje znaju da nisu istinite i »skrivači istine«, koji namjerno prešućuju ključne činjenice. Ispitivanje je provedeno na 104 ispitanika koje su istraživači namjestili u seriju transakcija i odnosa, ostavivši im opciju da lažu, ili govore istinu. Prema konačnim zaključcima, jedan i drugi tip lažaca daje znakove da lažu. »Klasični lašci« govore više nego ostali ljudi, psuju više i češće govore u trećem licu, obraćajući se zamišljenom »njemu« ili »njoj«, a ne »meni« i »tebi«. »Prikrivači istine« pak govore manje od ostalih i ponekad ostavljaju neugodne stanke u konverzaciji i izražavaju se u sažetim rečenicama, bez elaboriranja.

Ažurirano ( Nedjelja, 26 Svibanj 2013 13:52 )