• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ZNAKOVI KOJI OTKRIVAJU

PO ČEMU SE RAZLIKUJU SRETNI OD NESRETNIH PAROVA?

Prema novoj studiji, žene znatno češće od muškaraca svog partnera krive za probleme u vezi, a istraživanje je pokazalo i kako su parovi koji razgovaraju o problemima u znatnoj mjeri sretniji, dok su najčešći uzroci svađa u vezi novac, alkohol i bivši partneri

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Žene su sklonije od muškaraca partnera kriviti za probleme u vezi, pokazala je studija, a znanstvenici su ustvrdili i kako osobe koje su nezadovoljne odnosom s partnerom više vremena provode razmišljajući o tome kako su nesretni i ljuti, dok sretni parovi raspravljaju o problemima, piše Daily Mail.

Profesorica komunikacija na Sveučilištu Teksas, Anita Vangelisti, koja je i bila voditeljica ovog istraživanja, kaže: »Kod sretnih parova, dok jedan partner razmišlja o svađi, razlogu neslaganja ili ljutnji, drugi se češće usredotočuje na razmišljanje kako taj problem riješiti i kako razumjeti svog partnera.«

Profesorica Vangelisti kaže kako misli koje imamo za vrijeme svađe odražavaju i oblikuju naše vlastito zadovoljstvo vezom te također mogu utjecati i na partnerovu sreću.

Istraživanje je provedeno nad 71 mladim nevječanim parom koji su u vezi bili najmanje tri godine. Rezultati istraživanja pokazali su kako se parovi najčešće svađaju zbog razloga kao što su novac, bivši partneri, konzumacija alkohola te prijatelji i rođaci koji ne odobravaju njihovu vezu.

Istraživanje je pokazalo i kako parovi u nesretnim vezama za vrijeme svađe vrlo često ne žele promijeniti mišljenje niti popustiti te vrlo često mijenjaju i temu rasprave. Također, kako je pokazalo istraživanje, njihove svađe o istim problemima su se češće ponavljale.

Kada su obje osobe u vezi nezadovoljne, prema riječima znanstvenika, češće će razmišljati o moći koju imaju u vezi ili moći koju ima njihov partner. Također, nezadovoljni partneri se češće usredotočuju na svoje misli o razlogu neslaganja te na emocije kao što su ljutnja i frustracija. Po pitanju razlika između muškaraca i žena, znanstvenici kažu kako su žene sklonije svog partnera okrivljavati za svađu i probleme u vezi.

Ažurirano ( Utorak, 28 Svibanj 2013 11:16 )