• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ŠOKANTNA STUDIJA

BUDETE LI PRETJERIVALI S OVIM POPULARNIM PIĆEM, MOGLI BISTE OSTATI I BEZ ZUBA

Najnovija studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu General Dentistry, pokazala je koliku ogromnu štetu zubima mogu nanijeti gazirana pića.

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Metamfetamin, crack i gazirana pića, zaslađena ili ne, stvaraju slične probleme na zubima, zaključak je studije iza koje stoji profesor Mohamed Bassiouny s Temple University School of Dentistry iz Philadelphije.

A kako je objasnio Bassiouny, problem je u kiselinama koje se nalaze u gaziranim pićima, limunskoj i fosfornoj kiselini, koje bez dobre dentalne higijene mogu izazvati eroziju i značajnu štetu na zubima.

U svojoj studiji Bassiouny je naišao na slučaj žene u 30-im godinama koja je svakodnevno pila dvije litre dijetnog gaziranog pića, zbog čega su joj zubi propali, te su izgledali vrlo slično zubima 29-godišnjeg ovisnika o metamfetaminu i 51-godišnjeg uživatelja cracka. Rezultat i posljedice su bili isti: svima su zubi morali biti izvađeni i zamijenjeni umjetnim zubalom.

O njegovoj studiji oglasili su se i predstavnici proizvođača gaziranih pića, te su ustvrdili da je neozbiljno izdvojiti samo gazirana pića kao jedini faktor propadanja zuba te ih uspoređivati s ilegalnim drogama.

S druge strane doktor Eugene Antenucci, glasnogovornik Academy of General Dentistry, ustvrdio je da nije iznenađen Bassiounyjevom studijom.

»Iz iskustva mogu reći da je šteta koja nastaje u čovjekovim ustima zbog kokaina ili metamfetamina veća nego ona koju izazivaju gazirana pića, ali nagledao sam se dosta štete koju su izazvala gazirana pića«, zaključio je Antenucci, piše healthyliving.msn.com.

Ažurirano ( Četvrtak, 30 Svibanj 2013 11:29 )