• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SF MEDICINA

STVORENO PRVO NAPREDNO BIOLOŠKO RAČUNALO

Znanstvenici izraelskog Tehnološkog instituta Technion nedavno su objavili da su po prvi put u povijesti uspjeli konstruirati napredno biološko računalo koje može manipulirati genetskim kodovima te izlazne informacije koristiti kao ulazne za daljnja repetitivna računanja

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Ovaj uspjeh jednoga bi dana trebao omogućiti razvoj novihbiotehnologija, među ostalim, individualiziranih genskih terapija i kloniranja.

Zanimanje za biomolekularna računala je veliko ne zato što bi ona brzinom mogla značajnije nadići elektronička, već prije svega zato što, za razliku od elektroničkih, imaju sposobnost izravne interakcije s biološkim sustavima i živim organizmima. Za to im nisu potrebna nikakva sučelja jer su sve njihove komponente, uključujući hardver, softver, ulaz i izlaz , molekule koje ulaze u interakcije u otopinama u skladu s kemijskim reakcijama koje je moguće programirati.

Prof. Ehud Keinan s Technion Schulich Faculty of Chemistry, voditelj istraživanja koje je objavljeno u novom broju časopisa Chemistry & Biology, kaže da novo računalo, utemeljeno na DNK, uz veću računalnu moć ima brojne druge prednosti, među kojima i sposobnost da čita i transformira genetske informacije, te mogućnost minijaturizacije na molekularnu razinu i stvaranja računalnih rezultata koji će biti u izravnoj interakciji sa živim organizmima.

Biološko računalo, kaže Keinan, koristi isključivo biomolekule poput DNK i enzima, a moglo bi se koristiti za otkrivanje i vrednovanje određenih sekvenci genetskog materijala te za mijenjanje i algoritamsku obradu genetskog koda.

»Svi biološki sustavi, štoviše cijeli živi organizmi, su prirodna molekularna računala. Svatko od nas je biomolekularno računalo, stroj u kojem su sve komponente molekule koje razgovaraju jedne s drugima na logičan način. Hardver i softver izgrađeni su od složenih bioloških molekula koje jedna drugu aktiviraju kako bi izvršile neke unaprijed određene kemijske zadatke. Ulaz je molekula koja prolazi specifične programirane promjene, slijedi specifične skupine pravila (softver), a izlaz ovog procesa kemijskog računanja je druga dobro definirana molekula«, objasnio je Keinan.

U svojem testiranju izraelski su znanstvenici, među ostalim, pokazali da njihovo računalo može obavljati duga dijeljenja binarnih brojeva s tri te repetitivne proračune.

»Naši su rezultati važni jer po prvi put pokazuju umjetno dizajnirano računalo koje ne samo da može repetitivno računati već može dati biološki relevantne rezultate. Mada je ovaj uređaj angažiran da riješi specifičan problem, opća metodologija pokazuje da bi se slična računala u budućnosti mogla koristiti za druge računalne probleme«, rekao je Keinan.

Biološka računala u budućnosti bi se, među ostalim, mogla upotrebljavati za dijagnosticiranje i liječenje raka i drugih bolesti individualiziranim lijekovima kao i djelovanjem na genetske sekvence.

Ažurirano ( Subota, 01 Lipanj 2013 11:50 )