• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


A NI NE ZNATE...

JESTE LI I VI ALERGIČNI NA SPERMU?

Čak 12 posto žena moglo bi biti alergično na spermu, a kod nekih je stanje tako ozbiljno da izloženost može izazvati anafilaktički šok, tvrde stručnjaci. Simptomi preosjetljivosti na spermu često su pogrešno dijagnosticirani zbog sličnosti s drugim stanjima poput dermatitisa i nekih spolno prenosivih bolesti

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Dr. Michael Carroll, profesor reproduktivnih znanosti na Sveučilištu Manchester Metropolitan, kaže da su žene između 20 i 30 godina najviše pogođene te da pokazuju simptome odmah ili do jednog sata nakon izlaganja, piše Mail Online.

Simptomi uključuju iritaciju, svrbež, bolno mokrenje i ekcem. No dr. Carroll upozorava da u najtežim slučajevima izlaganje spermi može uzrokovati potencijalno smrtonosnu alergijsku reakciju. Iako malo osoba ima dijagnosticiranu alergiju na spermu, dr. Carroll vjeruje da je to češći problem nego što pokazuje medicinska statistika.

U studiji objavljenoj u časopisu Human Fertility tvrdi da bi čak 12 od 100 žena moglo patiti zbog toga. Ističe i da su simptomi preosjetljivosti na ljudsku spermu često pogrešno dijagnosticirani zbog sličnosti s drugim stanjima poput dermatitisa i nekih spolno prenosivih bolesti.

Vjeruje se da alergiju uzrokuje komponenta u sjemenoj tekućini - glikoprotein iz prostate, a ne spermij. To znači da osobi alergičnoj na spermu promjena partnera neće pomoći da izbjegne alergiju.

Reakcija se može izbjeći apstinencijom ili uporabom kondoma, iako to nije opcija za one koji žele osnovati obitelj. »Osim reakcije i fizičke neugode, žene s takvim iskustvom prolaze i kroz emocionalni stres zbog utjecaja koji takva reakcija može imati na njihov odnos te planiranje obitelji«, kaže dr. Carroll.

Ažurirano ( Srijeda, 12 Lipanj 2013 11:50 )