• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VODIČ ZA NEZNALICE

ŠTO TO SVAKA ŽENA MORA ZNATI O SEKSU

Razgovor o seksu i načinima kako ga poboljšati vrlo je lak ako postavljate prava pitanja, a doktorica i autorica knjige »Što je dolje? Pitanja koja biste postavili svom ginekologu da vam je najbolji prijatelj« Lissa Rankin otkriva kako s partnerom razgovarati o tim škakljivim temama i što to svaka žena jednostavno mora znati o seksu.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Razgovor o kontracepcijskoj piluli
O seksu je dosta teško razgovarati kada se nalazite usred vođenja ljubavi. Umjesto toga, o pozama koje želite isprobati, stvarima koje vam se sviđaju ili pak ne sviđaju ili pak vrsti kontracepcije razgovarajte u opuštenom okruženju, piše lifestyle.ca.msn.com.

Potrudite se oko svog orgazma
Žene koje mogu bez problema doživjeti orgazam tijekom seksa naučile su kako staviti pravu jačinu pritiska na klitoris. Inače je sasvim normalno da vam je potrebna dodatna stimulacija bilo da se radi o oralnom seksu, masturbaciji ili pak seks igračkama kako biste postigli orgazam.

Ne može uvijek ostvariti erekciju
Nakon ejakulacije većina muškaraca doživljava određeno vremenski razdoblje u kojemu su psihički nesposobni za erekciju, bez obzira na jačinu i način stimulacije.

Normalno je da vagina ima miris
Svaka vagina ima drukčiji, jedinstveni miris, a određene stvari mogu utjecati na oblikovanje tog mirisa. Previše bakterija može uzrokovati miris po ribi. Vježbanje također može pojačati miris jer je intimna zona prepuna znojnih žlijezda, baš poput pazuha.

Neki mitovi mogli bi biti istiniti
Iako nema čvrstih dokaza koji bi podržali mit da određeni položaji tijekom i nakon seksa pomažu u začeću, ta vjerovanja imaju određenu logiku; treba odabrati one položaje koji bi optimizirali količinu sperme pokraj vrata maternice.

U redu je malo glumiti
Naravno, glumljenje orgazma neće poboljšati vaš seksualni život, no uživljavanje i predigra mogli bi vas dovesti u uzbuđeno stanje, čak ako prvotno niste bili raspoloženi za seks.

Neke žene alergične su na seks
Ne točno na seks, no u rijetkim slučajevima neke žene razviju alergije na spermu, kondome, lubrikate i/ili spermicide. Žene u tom slučaju najčešće osjećaju svrbež i oticanje nakon spolnog odnosa, a u nekim slučajevima te reakcije mogu biti opasne po život. U tome slučaju svakako bi trebalo posjetiti liječnika.

Isprobavanje novih stvari
Uvijek isprobavajte nove poze, a ako vam ponestane ideja, inspiraciju potražite u erotskim filmovima i knjigama.

Dogovorite sastanka za seks
Ako se borite s hrpom prljavog posuđa i odjeće, djecom i čišćenjem, velike su šanse da ćete preskočiti seks. Da seks ne bi posve nestao iz spavaće sobe, sastanke dogovorite unaprijed i nemojte kasniti.

Budite malo nastrani
Ako ste zapeli u seksualnoj rutini, vrijeme je da poduzmete nešto po pitanju toga. Izvadite vibrator iz ladice ili neku drugu seks igračku te se bacite na vruće igrice s partnerom. Ukoliko do sada niste nikada eksperimentirali sa seks igračkama, možda je vrijeme je da odete u šoping.

Djelovanje Viagre
Viagra povećava protok krvi prema klitorisu, a na isti način dovodi krv i u penis kod muškaraca, no čini se kako su žene uglavnom ravnodušne prema toj fizičkoj promjeni. Zašto je to tako? Seksualno uzbuđenje kod žena ovisi o mnogim složenim faktorima koji su obično više psihološki nego fizički.

Bol za vrijeme seksa nije normalna
Bol za vrijeme seksa normalna je kada gubite djevičanstvo. No nakon toga, niz uvjeta (upala tkiva, nenamjerne kontrakcije mišića i slično) mogu biti odgovorni za daljnji osjećaj nelagode. Osim toga, treba imati na umu i kako se kod žena fizički signali mogu manifestirati kao odgovor na psihološke probleme. Stoga, svakako treba otvoreno razgovarati s partnerom te posjetiti liječnika.

Iznenadna želja za seksom itekako je poželjna
Situacija u kojoj žena priželjkuje više seksa od svog partnera je posve normalna pa je tako i nedavno istraživanje pokazalo kako čak 80 posto udanih želja žudi za malo više akcije u spavaćoj sobi. Otvoreno razgovarajte s partnerom te pronađite uzrok njegova smanjenog libida.

Sasvim je u redu da tijelo proizvodi zvukove
Ispuštanje vaginalnih plinova događa se gotovo svakoj ženi jer se vagina i maternica pomiču za vrijeme penetracije što uzrokuje zarobljavanje zraka. Ako vam se dogodi da tijelo proizvede takve zvukove, jednostavno se nasmijte. Seks bi trebao biti zabavan i bez pravila.

Tijelo se može prilagoditi »većem« muškarcu
Vagina se s vremenom može prilagoditi većem penisu, no u nekim slučajevima potrebno je malo vremena. Ako vam ne ide od prve, možete se posavjetovati s liječnikom te posegnuti za lubrikatima i masažama za opuštanje mišića.

Određeni faktori mogu ubiti libido
Hormoni, određena medicinska stanja i stres sve su faktori koji u znatnoj mjeri utječu na libido. Kada poželite preskočiti seks, razgovarajte s partnerom i budite svjesni toga da dugoročna veza zahtijeva puno razumijevanja i kompromisa.

Neobičan iscjedak
Tekućina koja se pojavi nakon seksa uglavnom je sperma i njezini ostali dijelovi, uključujući i bjelančevine, limunsku kiselinu, minerale, enzime i šećer. Nakon što posluže svrsi, rezultat je neizbježno mokro mjesto.

Osim spermicida postoje i druge stvari koje usporavaju spermiće
Nekoliko vrsta hrane i lubrikata smanjuju pokretljivost spermića. Stoga, ako želite zatrudnjeti, dobro proučite što valja izbjegavati.

Izbjegavajte kupke
Ležanje u kupki ispire normalne bakterije omogućujući lošima razmnožavanje što povećava rizik od vaginalne infekcije. Dezodoransi također mogu prikriti feromone koje luči tijelo. Ukoliko vam vagina ima drukčiji miris nego inače, posjetite ginekologa.

U seksu se uživa i u kasnijim godinama
Samo zato što starimo ne znači da zaboravljamo čari seksa. Nakon menopauze mnoge žene se osjećaju ponovno mladima.

Postoje različite vrste višestrukih orgazama
Žene mogu doživjeti višestruke orgazme na više načina. Pa tako ti orgazmi mogu varirati od kratkih i zasebnih pa sve do brojnih u razmaku od nekoliko sekundi. U konačnici, orgazam svake žene je jedinstven i poseban.

Tijelo ponekad odbija suradnju
Prirodno »podmazivanje« se događa kada protok krvi potiče vaginalne zidove i žlijezde da proizvode tekućinu. S godinama razina estrogena može opasti što rezultira vaginalnom suhoćom, čak i kada ste raspoloženi za seks. Pokušajte koristiti maslinovo ulje ili umjetne lubrikate.

Seks može biti jako zdrav
Siguran seks može imati brojne zdravstvene beneficije, kao što je povećanje plodnosti, smanjenje rizika od srčanih bolesti i jačanje imunološkog sustava.

I žene ejakuliraju
Neke žene mogu urinirati tijekom orgazma, a druge mogu pak ispuštati druge tekućine koje imaju drukčiji kemijski sastav od urina.

G-točka
Iako ne postoje medicinski dokazi koji potvrđuju njezino postojanje, mnoge žene tvrde kako imaju G-točku. Smatra se kako je G-točka skupina živaca, krvnih žila i žlijezda te da je to dio klitorisa koji se nalazi oko pola centimetra unutar vagine na strani bližoj pupku.

Ažurirano ( Utorak, 25 Lipanj 2013 17:10 )