• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VAŽNE TEME

PITANJA KOJA BI SVAKA ŽENA TREBALA POSTAVITI GINEKOLOGU

Prije godišnjeg sistematskog pregleda, na koji, nadamo se, redovito odlazite, razmišljate o svim pitanjima vezanima za zdravstvene i seksualne probleme koji vas muče? Ili se oslanjate na to da će ginekolog usmjeriti tijek razgovora? Iako liječnici postavljaju važna pitanja tijekom pregleda, bitno je da na pregled dođete spremni.

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Donosimo neka od važnijih pitanja koje žene trebaju postaviti ginekologu.

Je li moj menstruacijski ciklus normalan?

Ako imate neredovite i bolne menstruacije ili jako krvarenje, recite to liječniku. On će pokušati utvrditi uzrok. Ako imate bolne grčeve ili jako krvarenje, liječnik može predložiti odgovarajuću terapiju kako bi se regulirao ciklus.

Trebam li koristiti kontracepcijske tablete?

Primjerice, više od polovine (55%) od gotovo tri milijuna neplaniranih trudnoća godišnje u SAD-u se dogodi ženama u dvadesetima. Ako ste seksualno aktivni i ne želite imati dijete, kontracepcija treba biti tema vašeg razgovora s liječnikom. Iako su kondomi i spermicidi djelotvorni uz pravilnu uporabu, hormonske metode kontracepcije su učinkovitije. Ipak, informirajte se i o nuspojavama, kao što je primjerice opasnost od pojave tromba.

Zašto imam česte infekcije mokraćnog sustava?

Ova vrsta infekcije je zapravo sasvim uobičajena kod žena. Postoje neki čimbenici koji mogu povećati osjetljivost na infekcije, kao što je dijabetes ili slabljenje imunološkog sustava. Čak i grubi seks može dovesti do širenja bakterija. Porazgovarajte s ginekologom kako se možete zaštititi.

Moja majka/sestra/baka imale su rak dojke/maternice. Trebam li se zabrinuti?

Primjerice, samo pet do 10 posto slučajeva raka dojke je nasljedno. Ostali faktori rizika koji mogu povećati vjerojatnost od raka dojke su rano dobivanje menstruacije, unos hormona, kasna menopauza ili kasno rođenje prvog djeteta. Žene koje koriste estrogen bez progesterona imaju povećan rizik za nastanak uterinog karcinoma. Čini se da taj rizik povećava dugotrajna upotreba većih doza estrogena. Bilo da je u pitanju rak ili druge bolesti, važno je da liječnik zna ključne informacije o vama i povijest bolesti vaše obitelji. Uvidi li da ste u rizičnoj grupi, poslat će vas na testiranje ranije nego je to uobičajeno.

Ažurirano ( Petak, 05 Srpanj 2013 13:54 )