• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PREPOZNAJTE IH

ZNAKOVI KOJI OTKRIVAJU DEPRESIJU KOD MUŠKARACA

Iako su simptomi depresije najčešće isti neovisno o spolu, ponekad glavne pritužbe depresivnih muškaraca nisu iste kao i one kod žena. Znate li prepoznati znakove koji otkrivaju depresiju kod muškaraca?

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Umor
Osobe koje su depresivne prolaze kroz niz fizičkih i emotivnih promjena. Mogu osjetiti umor, kao i slabljenje psihomotornih sposobnosti ili usporavanje pokreta, govora i procesa razmišljanja.

Premalo ili previše sna
Problemi sa spavanjem, poput nesanice, preranog buđenja ujutro ili predugog spavanja česti su simptomi depresije. Poput umora, problemi spavanja jedan su od glavnih simptoma depresije o kojima muškarci razgovaraju sa svojim liječnicima.

Bol u trbuhu ili leđima
Problemi sa zdravljem, poput konstipacije ili dijareje, ali i glavobolje i bolovi u leđima, česte su tegobe depresivnih osoba.

Teškoće pri koncentraciji
Slabljenje psihomotornih sposobnosti može utjecati na sposobnost muškarca da procesira informacije i otežati njegovu koncentraciju na poslu i prilikom izvršavanja drugih zadataka.

Ljutnja i neprijateljski stav
Neki muškarci depresiju manifestiraju kroz ljutnju, neprijateljski stav i agresiju, kažu stručnjaci. Muškarci mogu postati agresivni u situacijama kada se, uslijed depresije, povuku u sebe, ali i dalje osjećaju pritisak obitelji da se vrate u društvo.

Stres
Može se reći kako je stres također indikator depresije, ali može biti i dio uzroka depresivnog stanja. Dugotrajna izloženost stresu može uzrokovati i fizičke i psihičke promjene, što zauzvrat može voditi depresiji.

Tjeskoba
Muškarci nisu skloniji tjeskobi nego žene – zapravo je tjeskoba češća kod žena, no muškarcima je lakše razgovarati o osjećaju tjeskobe nego depresije i tuge.

Ovisnost o alkoholu
Istraživanja su pokazala kako su alkoholičari dva puta skloniji depresiji nego osobe koje nemaju problem s alkoholom.

Problemi u krevetu
Depresija je čest uzrok gubitka seksualne želje i erektilne disfunkcije te je simptom koji muškarci nerado spominju.

Neodlučnost
Neke osobe se jednostavno teško odlučuju, pa je ova osobina zabrinjavajuća samo ako je nova i nije jedna od osnovnih značajki karaktera osobe.

Ažurirano ( Petak, 05 Srpanj 2013 17:18 )