• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAJBOLJA METODA

EVO KAKO SE NAJBRŽE SKIDAJU KILOGRAMI

Kad govorimo o skidanju suvišnih kilograma, vrlo je teško pronaći djelotvorniju tjelesnu aktivnost od trčanja. Trčite li sagorijevat ćete kalorije i mršavjeti, a nećete morati toliko ograničiti unos hrane.

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Zašto je trčanje najbolja tjelovježba za gubitak kilograma?

Djeluje i kad stanete

Vrlo intenzivan trening, poput trčanja, stimulira i ubrzava metabolizam. Kad se usporedi trčanje i hodanje, studije pokazuju da će trčanje dovesti do većeg gubitka kilograma. Najvjerojatnije zato jer je metabolizam ubrzan i kad prestanete trčati. Dugoročna studija uspoređivanja trkača i šetača pokazuje da trčanje dovodi do 90 posto većeg gubitka kilograma.

Odlično iskorišteno vrijeme treninga

Čak i kad bi mit da se trčanjem i hodanjem iste kilometraže sagorijeva jednaki broj kalorija bio točan, trčanjem se one ipak brže sagorijevaju. Većina ljudi trči dva do tri puta brže nego što hoda. S druge strane, intenzivne kratke serije vježbanja, koje su u posljednje vrijeme sve popularnije, poput sedmominutnog intenzivnog treninga, mogu rezultirati većim sagorijevanjem kalorija po minuti, no ovaj trening traje kratko, pa se trčanjem ipak izgubi više.

Trčanje je praktično i jeftino

Trčati možete bilo gdje, sami i ne treba vam neka posebna oprema. A za razliku od učlanjenja u neki klub, trčanje je besplatno i možete trčati i kad ste na putu.

Donosi osjećaj euforije

Da biste ustrajali u vježbanju treba uživati. Studije podupiru ono što mnogi trkači osjećaju – trčanje dovodi do svojevrsne euforije. Umjereno do intenzivno trčanje potiče izlučivanje spojeva sličnih morfiju, endokanabinoida. Endorfin dakle nije jedini odgovoran za povremenu pojavu euforije koja se javlja tijekom trčanja.

Ažurirano ( Srijeda, 10 Srpanj 2013 14:08 )