• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SREŽITE PROBLEM U KORIJENU

ELIMINIRAJTE NEUGODNE MIRISE U KUĆANSTVU

Prijelazno razdoblje, odnosno promjena sezona savršeno je za plijesan i bakterije koje uzrokuju većinu neugodnih mirisa u kućanstvu

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Umjesto da takve neugodne mirise prikrivate raznim osvježivačima zraka i skupim mirisnim svijećama, isprobajte ove tehnike kojima ćete problem sasjeći u korijenu.

Smrad cigaretnog dima u zavjesama, presvlakama i tepihu

Smrad cigaretnog dima »hvata« se za tepih i presvlake na namještaju dugo nakon što se dim prozrači. Kako biste riješili ovaj problem na ciljanu površinu pospite sodu bikarbonu, pustite da tamo odstoji nekoliko sati i uklonite je usisavačem. Ako se smrad cigareta i dalje osjeti, odvojite jedan dan kako biste temeljito oprali tepih ili presvlake.

Smrad iz odvoda

Ako iz vaših odvoda dopiru neugodni mirisi, u njih ulijte vinski ocat koji će u roku od nekoliko desetaka minuta riješiti ovaj problem.

Kante za smeće

U kontejner bacite sve što se nalazi u kanti i dobro je oribajte iznutra i izvana dezinfekcijskim sredstvom za čišćenje. Ako ste pobornik prirodnijih metoda, tada kantu operite ekološki prihvatljivim deterdžentom i nasprejajte osvježivačem koji u sebi sadrži vinski ocat. Pustite da tako odstoji nekoliko minuta, pa je detaljno prebrišite.

Neugodni mirisi iz hladnjaka

Ovo je još jedan problem koji se s lakoćom može riješiti uz pomoć sode bikarbone. Dakle, povadite sve što se nalazi u hladnjaku i detaljno operite sve elemente, uključujući i police za držanje manjih namirnica.

Miris kućnih ljubimaca

Ako možete, prozračite namještaj (njegovim izlaganjem suncu možete ukloniti dio neugodnih mirisa na prirodan način). Dobro ih usišite usisavačem koji u sebi ima HEPA filter (dizajniran da filtrira one najmanje čestice). Bit će vam potrebno i sredstvo za čišćenje (poput Opala za čišćenje tekstila na namještaju) koje će znatno pomoći u eliminiranju mirisa koji je ostavio vaš ljubimac.

Neugodan miris iz perilice suđa

Uključite perilicu za suđe dok je prazna, koristeći dvije šalice vinskog octa umjesto deterdženta.

Smrad komposta

Ako se zbog komposta smrad širi na sve strane, isprevrćite hrpu kako bi se prozračila (ovo biste ionako trebali raditi barem jednom tjedno) i poprskajte ju vodom. Ovo će stvoriti idealno stanište za mikrobe.

Smrad termosice za kavu

Miris svježe skuhane kave u termosici može biti predivan, ali ono što nakon toga ostaje je podsjetnik da je vašoj termosici potrebno čišćenje. Termosicu ispunite jednim mješavinom vinskog octa i vode u omjeru jedan naprema dva.

Miris plijesni u kupaonici

Plijesan obitava u vlažnim prostorima poput kupaonice ili podruma. Najbolje rješenje je da otvorite sve prozore na suhi dan ili uključite odvlaživač zraka. Koristite oscilirajući ventilator koji će potpomoći cirkulaciju zraka. Skupite vlažne ručnike, tepihe i zavjese za tuš te ih operite u perilici rublja i pustite da se dobro osuše.

Miris plijesni u ladicama

Postoje veoma učinkoviti načini da se ukloni miris plijesni iz ladica. Jedan od najjednostavnijih je da unutrašnjost ladice pospete sodom bikarbonom i ostavite barem nekoliko sati (ili, ako možete, nekoliko dana) i nakon toga jednostavno usišete usisavačem.

Ažurirano ( Petak, 27 Rujan 2013 18:26 )