• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NOVA OTKRIĆA

ZAŠTO JE RAZVOD SMRTNO OPASAN ZA MUŠKARCE?

Razvod ostavlja čitav niz psihičkih i fizičkih posljedica na muškarce

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Sudeći prema najnovijem istraživanju čiji su rezultati objavljeni u Journal Of Men's Health, razvodi su puno opasniji za muškarce jer snažno utječu na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Točnije, među razvedenim i neoženjenim muškarcima stopa smrtnosti je znatno veća nego među muškarcima koji su u braku.

Usto, takvi muškarci češće boluju od depresije, a skloni su i zlouporabi narkotika. Takva ponašanja vidljiva su i kod muškaraca u braku, ali u znatno rjeđoj mjeri. Kako pokazuje istraživanje, najčešći uzroci preuranjene smrti među muškarcima su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija i moždani udar.

Također, razvedeni muškarci skloniji su i manje ozbiljnim bolestima poput prehlada, gripa i viroza, ali i onima iznimno ozbiljnim poput karcinoma. Sve u svemu, razvedenima prijeti puno više opasnosti nego onima u braku.

»Muškarci se uvijek prikazuju kao oni koji su čvrsti, otporni i snažni. Oni su navodno bolje otporni na psihička ranjavanja od žena. No ovo istraživanje pokazuje da to ipak nije tako. Oni možda ne pokazuju da im je loše, ali se to vrlo brzo može vidjeti u njihovu zdravlju, ali i njihovu ponašanju.«, istaknuo je dr. Ridwan Shabsigh, predsjednik International Society of Men's Health.

Ažurirano ( Četvrtak, 03 Listopad 2013 13:35 )