• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ZAŠTO JE POTREBNO REDOVITO PRAZNITI MJEHUR

Kad sjedimo na sastanku ili pokušavamo iščitati svu elektroničku poštu, »zov prirode« vjerojatno nije na našoj listi prioriteta. Odnosno, čak i kada nam je to jedina pomisao, možda nam nije ugodno koristiti toalet u uredu pa ćemo radije trpjeti. No može li to uzrokovati trajne posljedice po naše zdravlje?

E-mail Ispis PDF

Izvor: znanost.geek.hr

Stručnjaci kažu kako briga za naše bubrege podrazumijeva sposobnost pravovremenog primjećivanja njihova ulaska u opasnu zonu. Kad moraš ići, moraš ići – to je važna činjenica koju trebamo zapamtiti želimo li sačuvati zdravlje naših bubrega.

Prosječan mjehur ima kapacitet zadržavanja 15 unci tekućine (primjerice, osam čaša vode jednako je količini 64 unce), a dugotrajno zadržavanje mokraće može rastegnuti naš mjehur. Automatski mehanizam u mjehuru šalje signal u mozak kada je pun, potičući nas time da što prije potražimo najbliži toalet. Normalno je ići isprazniti mjehur između 8 i 10 puta na dan, no ukoliko prečesto zanemarujemo potrebu za pražnjenjem istoga, naše tijelo može u potpunosti izgubiti sposobnost osjeta kada je vrijeme za to, rekao je dr. Chamandeep Bali iz Naturopatske klinike u Torontu. I to nije jedino što bi nas trebalo zabrinjavati.

»Što duže zadržavamo mokraću, mjehur može postati plodno tlo za razvoj različitih bakterija,  a te bakterije vode do pojave infekcija koje se mogu proširiti na bubrege i uzrokovati veliku štetu našem tijelu.«, rekao je dr. Bali.

Premda, ponekad može biti zaista teško pronaći vremena za odlazak u toalet. Tako, prema urologu dr. Michaelu Robinetteu iz Opće bolnice u Torontu, školski učitelji i upravljači dizalice dvije su profesije koje imaju najmanje slobodnog vremena za pražnjenje mjehura nego što je to slučaj s nekim drugim zanimanjima.

Ažurirano ( Subota, 12 Listopad 2013 15:19 )