• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KOJU HRANU SMIJEMO JESTI I NAKON ISTEKA ROKA?

Iako većinu namirnica ne valja konzumirati nakon isteka roka, postoje neke koje možete konzumirati bez straha za zdravlje

E-mail Ispis PDF

Naravno, jedini uvjet je da se namirnice čuvaju onako kako je navedeno na pakiranju.

Namirnice koje se mogu konzumirati i nakon isteka roka trajanje:

JAJA

Poznato je da se jaja moraju čuvati u hladnjaku, odnosno na niskoj temperaturi.
Ona u hladnjaku mogu stajati i do pet dana nakon isteka roka navedenog na pakiranju. Iako nakon isteka roka, pa čak i pred kraja roka jaja mogu izgubiti na kvaliteti, te nisu preporučljiva da se takva stavljaju u recimo, kolače. Tada bi bilo preporučljivo koristiti svježa jaja, dok se kod ostalih stvari starija jaja ne bi trebala razlikovati od svježih.
Ako se pak želite uvjeriti da je jaje svježe, recept je jednostavan. Napunite posudu vodom i u nju spustite jaje. Ako jaje odmah potone na dno posude, sa sigurnošću je svježe i zdrava, ali ako se pak jaje zadrže na površini, tada ga možete odmah baciti, te takvo nije preporučljivo za konzumiranje. Pokvareno jaje ćete također prepoznati po čudnom izgledu ili mirisu nakon što ga razbijete.

SALAME

Ako je salama ne otvorena, odnosno tvornički zapakirana, možete je čuvati i do 15 dana nakon isteka roka, bez straha za zdravstvene posljedice.

MLIJEKO

Ne otvoreno mlijeko u većini slučajeva možete konzumirati i do tjedan dana nakon isteka roka, a ukoliko je pokvareno, lako ćete osjetiti kiselost, te ga je tada najbolje baciti.

JOGURT

Ovaj mliječni proizvod, baš kao i samo mlijeko možete konzumirati i nakon isteka roka ukoliko ga neotvorenog čuvate u hladnjaku. Može biti dobar i 10-ak dana nakon datuma navedenog na pakiranju. Ali vodite računa da će svako kasnijom upotrebom biti drugačijeg okusa, te će se nakon nekog vremena pojaviti i plijesan.

MED

Svi se slažu oko toga da med nema rok trajanja, te da svoje kvalitete čuva dok god ga ne potrošite.

SENF

Neotvorene senf kupljen u trgovini, koji se čuva u hladnjaku može trajati i do godinu dana nakon isteka roka. To se naravno ne odnosi na domaći senf koji se puno brže kvari.

KAVA

Kava je također poznata po tome da se teško kvari. Otvoreno pakiranje mljevene kave može trajati do pet mjeseci nakon isteka roka, a ona u zrnu i do pola godine.

JABUKE

Ukoliko jabuke stavite u plastičnu vrećicu sa nekoliko rupa kako bi zrak mogao cirkulirati, te ih pohranite u hladnjak, jabuke će biti jednako dobre i svježe i poslije 3 tjedna.

ŽITARICE

Žitarice jedemo ponajviše za doručak, a njihov vijek je izrazito dug. Proizvođači takvih proizvoda nam garantiraju jednaku kvalitetu do određenog datuma, ali otvorene žitarice možemo bez problema konzumirati i 3 mjeseca nakon isteka roka, samo treba pravilno zatvarati vrećicu nakon uzimanja, kako ne bi izgubile svoja svojstva.

Izvor: tportal.hr

Ažurirano ( Subota, 07 Lipanj 2014 15:23 )