• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


GENERACIJE KOJE SU IZ TOMISLAVGRADA ODLAZILE NA PRIVREMENI RAD U INOZEMSTVO DOBILE SVOJ SPOMENIK

UMJETNOST O SUROVOJ SUDBINI PREDAKA

Spomenik gastarbajterima u Tomislavgradu postavljen je pokraj autobusnog kolodvora s kojega su tisuće radnika odlazili u bijeli svijet trbuhom za kruhom

E-mail Ispis PDF

Kulturna baština Tomislavgrada je bogatija za još jedno umjetničko djelo, Spomenik gastarbajterima od bračkog kamena postavljen nadomak tamošnjeg Autobusnog kolodvora, čiji je autor akademski kipar Petar (Pero) Jakšić iz Donjega Humca na otoku Braču. Podignut je radnicima koji su 'trbuhom za kruhom' desetljećima odlazili na privremeni rad u inozemstvu, uglavnom u Njemačku gdje je većina njih mukotrpno zaradila i svoju mirovinu. Riječ je o prvom takvom spomeniku u svijetu koji simbolizira skupni obiteljski portretoca, majku, djevojčicu i dječaka, svi zagrljeni na rastanku, odnosno ispraćaju supruga i oca 'gastarbajtera' na gradilište ('bauštel') u Njemačkoj, a iza kojih se vidi i kofer. To je ujedno i povijesni spomenik koji potomcima priča o sudbini njihovih predaka tijekom jednog surovog razdoblja kad su se morali boriti za egzistenciju svojih obitelji te 'biti ili ne biti', a koji simbolizira tužnu priči i sličnih obitelji u cijeloj Hrvatskoj.

SPOMENIK – ZAŠTITNI ZNAK DUVANJSKOGA KRAJA

Mjerodavni u Tomislavgradu ističu kako je čak trećina populacije stanovnika njihove općine svojedobno bila na privremenom radu u inozemstvu odnosno u raznim razvijenim zapadnim zemljama, najviše u njemačkoj pokrajini Bavarskoj odnosno Munchenu. Podsjećaju kako je 60-ih godina 20. st. za vrijeme bivše države, kad su tek krenule prve ekonomske emigracije, s područja općina Tomislavgrad i Livno bilo više od 20.000 'gastarbajtera' koliko ih je ostvarilo pravo na mirovine, što je ipak rijetkost u odnosu na ine sredine. Mnogi u Tomislavgradu kažu kako Jakšićev spomenik, koji je svečano otkriven na blagdana Velike Gospe minule godine, spada u vrijednu riznicu kulturnih ostvarenja njihova podneblja te da će u bliskoj budućnosti biti i prepoznatljivi zaštićeni znak duvanjskog kraja.

Dakako svojim djelom se diči autor, akademski kipar Petar (Pero) Jakšić, koji je i sam nekoliko godina bio izvan Hrvatske, u Francuskoj (Pariz), očito sretan i radostan što se vratio doma, u rodni Donji Humac na Braču, gdje je bacio prve životne korake i odrastao.

Skulpturu sam izradio od bračkoga kamena. Postavljena je i svečano otkrivena uoči blagdana Velike Gospe, 11. kolovoza prošle godine, na prostoru Autobusnog kolodvoru u Tomislavgradu. U početku je bilo govora i upita: 'Zašto brački kamen jer on neće izdržati oštre zime na tom području, te da će puknuti?' Odgovorio sam im kako bi oni, eventualno, mogli dati svoj kamen pa u tom pogledu neće biti nikakvih problema. Ali kad su me pitali koliko godina je garancija bračkog kamena, odgovorio sam im kako će trajati 400 – 500 godina., rekao nam je ovih dana akademski kipar Petar Jakšić.

SKULPTURA IZRAĐENA RUSTIKALNO OD JEDNOBOJNOG ČISTOG BRAČNOG KAMENA

»Obitelj gastarbajtera mi je uistinu bila ideja vodilja u oblikovanju i stiliziranju Spomenika gastarbajterima. Za spomenik sam osobno izabrao brački kamen iz Donjeg Humca. Nisam htio kamen sa šarama nego sam želio jednobojni čisti kamen. Obrađen je malo rustikalno kako bi ujedno podsjećao na stećke na području tomislavgradske općine. To je uglavnom kamen koji se površinski vadi iz zemlje, a nije iz kave Jadrankamena koji se vadi na nekim pozicijama ispod mora. Naime kamen za spomenik je spreman godinu dana prije nego se počeo obrađivati tako da se njegova čvrstoća provjerila tijekom oštre zime 2011/2012. godine. Unatoč ledu i niskim zimskim temperaturama kamen nije pokazao nikakve nedostatke. Tako sam apsolutno siguran u taj kameni blok od kojeg sam napravio spomenik godinu dana poslije no što je površinski izvađen iz zemlje, ocijenivši kako mu se ništa nije dogodilo.«

Dodaje kako ništa nije prepušteno slučaju, čak ni nadnevak postavljanja i svečanog otkrivanja skulpture nije slučajno odabran. U prvom redu zato što ljudi, koji s područja tomislavgradske općine rade u inozemstvu, svi obvezno redovito svake godine uoči Velike Gospe dođu na rodna ognjišta te zajedno blaguju s obiteljima i rodbinom. To je razlogom zašto je odabran datum 11. kolovoza kad je mnoštvo ljudi ne samo iz općina Timislavgrad i Livno, nego iz cijele Hercegovine te susjednih mjesta Hrvatske tri dana zaredom nazočilo svečanosti otkrivanja Spomenika gastarbajterima.

JAKŠIĆEVA GALERIJA U DONJEM HUMCU ZNAČAJNA DOPUNA PONUDE RURALNOG TURIZMA

Tako je, naglašava, nastavio tradiciju svojih starijih jer se u njegovoj obitelji gotovo  svi tradicionalno bave kamenom, ali je on ipak napravio korak više od svojih prethodnika. To je evidentno, a u rodnom kraju osim tradicije ima i gotovo sve moguće uvjete za umjetnost kojom se bavi takoreći od djetinjstva u svojoj obitelji. Akademski kipar Jakišić podsjeća  kako  na otoku Braču, oko svog malog Donjeg Humca, imam čak sedam kamenoloma, dakako i dosta životnog i radnog prostora. U rodnom mjestu ima i svoj atelje, a odnedavno i obnovljenu galeriju. U međuvremenu svoje skulpture redovito šalje i u svijet, a dio svojih radova otprema i u Hong Kong za koje je tijekom ljeta minule godine dobio narudžbe. Riječ je o velikim skulpturama koje radi u mramoru, a ne u bračkom kamenu.

JAKŠIĆEVA DJELA TRAŽENA OD DONJEG HUMCA NA BRAČU DO PARIZA, HONG KONGA...

»Sada sam apsolutno na otoku Braču, u Donjem Humcu gdje sam dosta aktivan ne samo u svom ateljeu i galeriji. To je izvorište moje prošlosti i sadašnjosti, a bit će i moje budućnosti. Ponosim se svojim rodnim krajem poput onih koji se ne srame svoje prošlosti, a ne boje sadašnjosti niti budućnosti. Ovdje imam najprije svoj mir, a u gradu je gužva. Ovako se spustim tek kat niže i odmah se nađem u svom ateljeu gdje radim, a tu nema ni auta, prijevoza. U svojoj sam kući u kojoj stanujem i gdje mi je atelje, radno mjesto, a sve mogu kupiti u obližnjim prodavaonicama. Tako sam sto-posto opušten i prepušten svojim idejama u svom radu, apsolutno svoj na svome«, zaključuje akademski kipar Petar (Pero) Jakšić.

Ažurirano ( Petak, 12 Srpanj 2013 10:24 )