• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


RAFTING I KANU SVE VIŠE OSVAJAJU CETINU

BRZACI NADOMAK MORSKE PLAŽE!

Zahvaljujući raftingu, kanuu, trekingu (šetnja u prirodi), biciklizmu, rekreacijskom jahanju, ribolovu, planinarenju, penjanju, trčanju u Trilju na Cetini je znatno obogaćena turistička ponuda, pogodna za svakog izletnika i turista

E-mail Ispis PDF

Zahvaljujući temeljitim pripremama, akcijama i dobro osmišljenim, izazovnim, izletničkim programima hotela »Sveti Mihovil« i Kluba »Avanturist« u Trilju, Rafting–kluba »Cetina« u Omišu, dakako uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva turizma Republike Hrvatske, rafting i kanu sve više osvajaju nemirnu Cetinu, napose njezine duboke, kamenite, živopisne, čak egzotične kanjone, dionice od Čikotine lađe do Neašvića (Zadvarje), te od Studenca do Radmanovih mlinica, istraženih i drugih dvadesetak kilometara u južnoj dionici rijeke do ušća u Omišu. Tijekom svake godine od polovice lipnja, kao i ovog vrućeg ljeta, na toj je bistroj, toploj dalmatinskoj rijeci svakim danom ima sve više individualaca raftera i kanuista ne samo iz svih krajeva Hrvatske nego iz cijele Europe. Svi uživaju u lijepoj, čistoj mirisnoj prirodi, mediteranskom ambijentu, upoznavajući i eko-etno sela u živopisnom dalmatinskom zaobalju, nadomak morske obale i šljunčanih plaža.

RIJEKA CETINA POGODNA ZA SVE SPORTOVE NA VODI

Rijeka Cetina je (pre)puna pjenušavih brzaca, slapova i slapića, bez kovitlaca i virova. To je, napose, izraženo na dionici od brane Prančević, nizvodno do Zadvarja gdje je i najdublji kameniti kanjon te izdašne rijeke, na predjelu Velike Gubavice. Svu tu ljepotu gotovo je nemoguće opisati kao i oduševljenje raftera u ugođaju toga ambijenta, ako ju čovjek sam ne posjeti i doživi. Cetina već godinama privlači mnoge goste, izletnike – domaće i inozemne – posebice ljubitelje raftinga i kanua, športova sve popularnijih u nas. Premda rafting i kanu i nije baš za obične turiste, taj šport sve više osvaja od najmlađih do najstarijih, žene i muškarce svih uzrasta. Za manje vične prikladne su baš spomenute dionice rijeke s blagim brzacima kojima se spušta gumenim čamcima. Oni koji se odluče na to, neće žaliti ni novca, ni vremena, jer znaju da će zacijelo uživati u prirodi, ljekovitu ambijentu, rekreirajući se na rijeci.

Zahvaljujući raftingu, kanuu, trekingu (šetnja u prirodi), biciklizmu, rekreacijskom jahanju, ribolovu, planinarenju, penjanju, trčanju – u Trilju na Cetini je znatno obogaćena turistička ponuda, pogodna za svakog izletnika, turista. To je samo dio u aktiviranju iznimno bogatih resursa Cetine i Trilja gdje je biti najavljena izgradnja sportsko-rekreacijskog centra.

SPORTSKI SADRŽAJI POVEZANI SA SEOSKIM TURIZMOM

Šime Klarić, direktor obiteljskog hotela «Sveti Mihovil» i dugogodišnji predsjednik Turističke zajednice Grada Trilja o turističkim potencijalima kaže:

– Rafting je na Cetini zaživio, razvija se, ide naprijed te se sve više oplemenjuje, što nam je itekako drago. Zainteresirani izletnici, turisti iz zemlje i svijeta, uz rafting i kanuu, ovdje mogu dobiti i program biciklizma, te sve što ti športovi vuku sobom, dakako i uz piknik u prirodi, ali se svi korisnici usluga moraju najaviti 15 dana ranije.

ZA UŽITAK U RAFTINGU NIJE POTREBNO ISKUSTVO I NISU VAŽNE GODINE

– Cetina je doista najzanimljivija rijeka za rafting i kanuu u Hrvatskoj, posebice njezine dionice od Čikotine lađe do Zadvarja i od Studenaca do Radmanovih mlinica. Istražili smo te kanjone koji su duboki, slikoviti, prekrasni, s brzacima i slapovima. To se mora doživjeti. Klub »Atlas Adventures« u suradnji s triljskim hotelom »Sveti Mihovil« i tamošnjom TZ, te klubom »Avanturist«, organiziraju jednodnevne izlete, spustove kanjonom Cetine – malim i velikim rafting-čamcima. Nikakvo iskustvo nije potrebno da bi se sudjelovalo u raftingu u spustu kanjonom Cetine. Jer, postoje stručnjaci, rafting i kanu-vodiči, pa na izlete mogu doći i stariji i djeca, obitelji, te školske ekskurzije. Rijeka Cetina nikako nije opasna, nego prelijepa, privlačna, uzbudljiva. – kaže Željko Kelmen, voditelj Odjela Atlas Adventures.

ZA NEKOLIKO GODINA JEDNA OD JAČIH TURISTIČKIH DESTINACIJA NA SREDOZEMLJU

Prema riječima Šime Klarića u ponudi su jednodnevni, poludnevni, dvodnevni i višednevni programi koji sadrže rafting, vožnju kanuom, piknik, rekreacijsko jahanje, planinski biciklizam, trčanje, šetnje u prirodi, planinarenje, ribolov…

– Imamo svoje čamce, rafting i kanu-vodiče te svekoliku prikladnu opremu, dakako sve što je potrebito rafterima i kanuistima, ljubiteljima konjičkog jahanja, ribičima… Izletnici, turisti nam se mogu prijaviti pojedinačno ili u skupinama, jer imamo čamce za dvoje i rafting-čamce čak za petnaestero osoba. – tvrdi Šime Klarić, i procjenjuje kako će triljska turistička destinacija, zahvaljujući spomenutim programima, dakako i osmišljenoj infrastrukturi (hotelima, restoranima, kafeima…) te uz potporu zagrebačkog »Atlasa« biti jedna od jačih u Sredozemlju, najkasnije do nekoliko godina.

SLOGANI ZA TRŽIŠTE »TRILJ NA CETINI«, »POVRATAK PRIRODI« I »TRILJ – SPLITSKI SAMOBOR«

– Imamo stručne kadrove, volju, sredstva, rijeku, potrebne sadržaje…Još u početku kad smo formirali novi turistički proizvod (rafting, kanuu, planinski biciklizam, konjičko rekreacijsko jahanje…) u Trilju, imali smo i jaku potporu Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva turizma Republike Hrvatske. – zadovoljno kaže Šime Klarić.

Tri su slogana Trilj na Cetini, Povratak prirodi i Trilj – splitski Samobor, koja su ponikla i osmišljena u Trilju, u tamošnjoj Turističkoj zajednici, Klubu »Avanturist« i hotelu »Sveti Mihovil«, gdje se uspješno oživotvoruju na tom području, zahvaljujući baš maksimalnom angažmanu mladog hotelijersko-turističkog stručnjaka Šime Klarića i njegovih suradnika.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2013 15:14 )