• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – ŽELJKO GRGIĆ – PREDSJEDNIK NEZAVISNE UDRUGE MLADIH IVANSKA (NUMI)

NUMI ROCK FEST PREPOZNAT KAO VAŽAN TURISTIČKI POTENCIJAL

Imali smo velika imena s glazbene scene, i popratne radionice kroz dane festivala, međutim odaziv jednostavno nije bio u skladu s predviđanjima i uloženim trudom – kaže Željko Grgić

E-mail Ispis PDF

Upravo održan »NUMI rock fest« u Ivanskoj iz godine u godinu se sve više razvija, i postaje događanje koje Općina Ivanska i Bjelovarsko-bilogorska županija prepoznaju kao projekt u koji je vrijedno ulagati i njime obogatiti turističku ponudu našeg kraja. To je isto tako i najveći projekt Nezavisne Udruge Mladih Ivanska, čijeg predsjednika Željka Grgića predstavljamo kao osobu tjedna.

Koliko si dugo predsjednik NUMI-a?

Predsjednik sam otprilike dvije godine. Udruga je osnovana 2005. godine, i ja sam treći predsjednik po redu.

Čime se sve udruga bavi?

Trenutno imamo dva veća projekta. Prvi koji je nastao je »SKINI (op. a. - San kazališne Ivanjske noći) kazališni festival«, međutim ostao je manjim projektom i u njega nešto manje ulažemo. Drugi je jasno »NUMI rock fest«, koji se ove godine održao šestu godinu zaredom. Izvan toga, bavimo se i manjim projektima poput biciklijade, uređenja igrališta, uređivanja općine, radionicama, i slično. Ukupno imamo 30-ak članova od koji je 20 aktivno, a na 10 možemo računati kad je potrebno. U početku je udruga bila zamišljena kao mjesto gdje bi se mladi mogli okupljati, a da ne sjedimo po kafićima. Tada sam ja još bio mladi i nadobudni član. Radili smo manja događanja, poput primjerice nogometnih turnira. Međutim, s vremenom je došlo do pokretanja kazališnog, a zatim i rock festivala.

Prostor smo dobili u zgradi Općine u Ivanskoj. Rado bih naglasio kako je i suradnja s lokalnom vlasti oduvijek bila dobra, a pogotovo unatrag posljednje dvije godine. Naša udruga je u Općini prepoznata kao važan čimbenik društvenog života, a festival kao važan turistički potencijal, i dobili smo stoga veliku podršku unutar lokalne samouprave.

PODBACILA POSJEĆENOST OVE GODINE

Kako je s organizacijske strane izgledao ovogodišnji »NUMI rock fest«?

Organizacijski je to bio dosad najjači festival koji smo napravili. Pritom mislim i na financijsko ulaganje, i na ulaganje vremena i truda članova udruge, što se očitovalo u samom programu. Nažalost, posjećenost nam je podbacila ove godine. Trenutno smo u procesu analiziranja kompletne organizacije i događanja da pokušamo otkriti što je pošlo po krivu da je posjećenost bila tako mala. Možda je jednostavno bila takva godina i takav slučaj.

Prvih godina ja nisam bio u organizaciji, ali znam da je uvijek bilo problema s financijske strane. Imali smo mali proračun, ali ipak smo odlučili da ćemo pokušati organizirati festival. Birali smo bendove iz okolice jer ih nismo mogli platiti, pa smo računali da će oni tako imati najmanji trošak. Naravno, kroz kratko vrijeme smo došli na loš glas zbog toga što ne plaćamo nikome tko svira, i zapravo razumjeli smo to jer bilo bi u redu da pokrijemo barem putne troškove tim ljudima. Odlučili smo to i napraviti, čak i po cijenu toga da imamo slabiji program. To je bila treća godina održavanja festivala, i tada smo prvi put održali festival na otvorenom, a ta godina ujedno bilježi i rekordnu posjećenost festivala. Nakon toga nam je porastao budžet pa smo odlučili krenuti na poznatija imena s glazbene scene, a uspjeli smo zaokružiti financijsku sliku tako da možemo bendovima osigurati i neki honorar.

Ove godine smo dobili malo veću financijsku injekciju od Bjelovarsko-bilogorske županije, Općine Ivanska i Turističke zajednice, pa smo htjeli napraviti doista velik i ozbiljan festival. Imali smo velika imena s glazbene scene, i popratne radionice kroz dane festivala, međutim odaziv jednostavno nije bio u skladu s predviđanjima i uloženim trudom. Nažalost, zbog toga je i samo održavanje festivala dogodine možda dovedeno u pitanje. Planiramo trenutno nekim radnim akcijama i manjim projektima vratiti uložen novac da popravimo financijsku sliku. U tom slučaju ćemo vidjeti kako dalje. Svi kažu da bi bilo šteta da se festival ugasi nakon tolikog vremena, pa ćemo nastojati napraviti što možemo da ga održimo.

Koliko je vremena i rada uloženo u ovogodišnju organizaciju?

Prijašnjih godina je to bilo većinom organizirano otprilike tri mjeseca ranije. Imali smo uvijek fiksno vrijeme održavanja festivala, a to je bio zadnji vikend u kolovozu, i prema tome smo se nekako ravnali. Ta tri mjeseca su nam bila vremenski okvir u kojem smo stavili prijavu bendova, odabrali bendove, jasno većinom ovisno o financijama, i da kroz to složimo viziju festivala te godine. Ovaj put smo s organizacijom krenuli već 9 mjeseci ranije. To je bilo razdoblje prijava bendova i marketinškog rada, dok smo posljednja dva mjeseca gotovo svakodnevno radili nešto vezano za organizaciju i odvajali svaki trenutak slobodnog vremena za to. Zato nam je i žao što je rezultat tako podbacio. Neovisno o tome, pohvalio bih ovim putem neke članove udruge – to je Vedran Lukec koji je bio zadužen za bendove, za komunikaciju s njima i za prijem, i koji je taj dio organizacije odradio vrhunski. Milan Grgić, moj brat, koji je zaposlenik Općine Ivanska je ujedno bio i upravo direktna linija između udruge i Općine, i uložio je puno slobodnog vremena u organizaciju tehničkih stvari. Naravno, veliko hvala i svim ostalim članovima udruge koji su doprinijeli organizaciji i provođenju »NUMI rock festa«.

PROMJENA DATUMA ODRŽAVANJA FESTIVALA

Kakva je bila povratna informacija od strane bendova koji su gostovali, i voditelja organiziranih radionica?

Što se tiče samih bendova, oni su bili jako zadovoljni. Svi su pohvalili festival i entuzijazam članova udruge. Posebno mi je bilo drago čuti pohvale da smo to odradili kvalitetno i na razini puno većih događanja. Što se tiče radionica, samim malim odazivom ljudi nije ni posjećenost radionica bila velika. Ipak, moram zahvaliti bjelovarskim Greenhornsima koji su imali najveću posjećenost radionice, i koju su možda zahvaljujući ovoj radionici našli i jednog novog igrača među posjetiteljima festivala.

Nadajmo se da NUMI rock fest nije ugrožen zbog ovogodišnjeg razvoja događaja, i da će se dogodine ipak održati. Imate li već sad neku viziju što biste željeli napraviti iduće godine?

Još smo u analizi ovogodišnjeg projekta, pa prije no što to napravimo ne možemo konkretno počet razmišljati o idućoj godini. Ono što se čini da ćemo ipak napraviti je promjena datuma održavanja festivala, i vjerojatno nećemo raditi organizacijski nešto puno više, dakle zvati više bendova ili planirati više radionica. Što se pak samih bendova tiče, pregovarali smo s mnogima, i nastojat ćemo dovesti opet barem jedno veliko ime s glazbene scene, ali još ne bih htio govoriti konkretno o imenima.

Ažurirano ( Utorak, 02 Rujan 2014 19:20 )