• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – SELENA GAZDA, DIZAJNERICA I VODITELJICA RADIONICE MODNOG DIZAJNA U SKLOPU MODNOG STUDIJA KMC-a

Polaznicama sam dala potpunu slobodu izražavanja, uz napomenu – što luđe, to bolje!

Bilo je puno bajkovitih kreacija s obzirom na uzrast, ali dali smo si truda napraviti sve od nule i jako sam zadovoljna polaznicama. Jako su talentirane i vrijedne, i bilo je lijepo raditi s njima i učiti ih nečemu novom.

E-mail Ispis PDF

Tijekom ljeta uz brojna događanja u Bjelovaru su se između ostalog odvijale i brojne edukativne radionice. Jedna od takvih radionica bila je i radionica modnog dizajna u sklopu Modnog studija KMC-a, a njenu voditeljicu, dizajnericu Selenu Gazda, vam predstavljamo kao osobu tjedna.

Selena čestitamo na uspješnoj radionici! Kako je ona uopće ostvarena?

Preko prijatelja sam dobila prijedlog za suradnju s Kulturnim i multimedijskim centrom Bjelovar. Stupila sam u kontakt s ravnateljem KMC-a Dubravkom Adamovićem koji je želio poraditi na tom dijelu svog programa i dogovorene su Lutkarska scena KMC-a, Tihana Radmanić vodila je manekensku radionicu, a ja radionicu modnog dizajna, u sklopu Modnog studija KMC-a.

Kako je bilo raditi s polaznicama?

Imala sam šest polaznica koje su dolazile na radionice dva mjeseca. Prošli smo teoretski dio, uvod o materijalima, povijest odijevanja, projektiranje odjeće, moda 20. stoljeća, crtanje tijela, a potom smo se prebacili i na praktični dio radionice – crtanje i kreiranje odjeće, odnosno malih kolekcija. Na temelju toga odabrali smo što ćemo na kraju predstaviti. Polaznicama sam dala potpunu slobodu izražavanju, uz napomenu »što luđe, to bolje«, i doista nisu razočarale! Bilo je puno bajkovitih kreacija s obzirom na uzrast, ali dali smo si truda napraviti sve od nule i jako sam zadovoljna polaznicama. Jako su talentirane i vrijedne, i bilo je lijepo raditi s njima i učiti ih nečemu novom.

Kako su izgledali vaši počeci?

Ja sam odmalena voljela crtati, i neprestano sam crtala neke haljinice i kombinirala boje i uzorke. Kako sam odrastala nisam baš razmišljala o upisu Tekstilno-tehnološkog fakulteta koji sam na kraju završila, jer sam mislila da će mi biti prezahtjevan. Međutim, kad je došlo do toga, majka me ohrabrila da upišem taj fakultet, i sve se prirodno posložilo na svoje mjesto a ja sam fakultet završila bez problema. Diplomirala sam kostimografiju, međutim, još prije samog diplomskog studija sam počela volonterski i honorarno raditi za Akademiju dramskih umjetnosti, Gavellu, Exit...

Što smatrate najvećim uspjehom?

Mislim da bi to bio studentski glazbeno-scenski projekt u kojem sam sudjelovala, »Priča o vojniku«, koji je režirao Borna Baletić. Radi se naime o projektu koji je okupio preko trideset studenata Muzičke akademije, Akademije dramskih umjetnosti i Likovne akademije, a nakon što je premjerno izveden u dvorani Gorgona MSU-a, pozvan je i na Opera Exam Festival u Budimpeštu. To je bilo doista jedinstveno iskustvo, iako sam s praksom i radom počela rano, pa sam tako radila i na »Carmen« i  »Slavuju«.

Može li se danas živjeti od dizajna?

Voljela bih reći da je tako ali nažalost još uvijek nije. Imamo dosta dizajnera, i uglavnom su dobri u onome što rade, ali ipak ne uspijevaju svi lako. Nadam se da ću jednog dana moći živjeti od svog dizajna a zasad sam zadovoljna radom i reklamiranjem svog rada, te nadasve ulaganjem u sebe. Trenutno tako privatno radim grafički dizajn, radim planove za otvaranje online dućana, i manje projekte s civilnim udrugama.

Kakvi su vam planovi za dalje?

Voljela bih nastaviti suradnju s KMC-om jer su nam za ljetnu radionicu pružili potpunu podršku na kojoj im od srca zahvaljujem. Od prostora pa nadalje, omogućili su nam rad koji je doista urodio plodom. U planu je i nova radionica od 15. listopada. Njeno otvaranje oglašavat ćemo i po školama, a također bi se trebala održavati u Maloj dvorani KMC-a, koja je idealno okruženje za studio, prezentacije i sve što nam je potrebno. Radionicu ćemo prilagoditi obavezama polaznika, ali planirano je oko 35 sati rada. Program će biti nešto drugačiji, proširit ćemo ga, a kroz to vidim i priliku za daljnju suradnju pa se tako nadam uključivanju i ostalih lokalnih umjetnika koji izrađuju modne dodatke, kao što je primjerice za ljetnu radionicu između ostalih s nama surađivala i Tea Banušić koja je dobila priliku predstaviti svoje unikatne torbice.

Ažurirano ( Utorak, 22 Rujan 2015 12:17 )