• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


GRADONAČELNIK VELIMIR ŽUNAC OCJENJUJE PROTEKLIH ČETIRI GODINE USPJEŠNIM RAZDOBLJEM ZA GRAD GAREŠNICU JER SU RIJEŠENI MNOGI PROBLEMI KOJI SU SE GODINAMA GOMILALI

TREBA ZNATI PRONAĆI VLASTITI I REALAN PUT!

U ovim teškim vremenima realizirani su brojni projekti na cijelom gradskom području... mislim kako smo korektno i odgovorno odrađivali svoj posao, ocjenjuje svoj rad i rad svojih suradnika Velimir Žunac
Pokrenuli smo novi investicijski ciklus, započeli brojne investicije i izradili projektnu dokumentaciju za prioritetne projekte, ali istovremeno i riješili zatečene stare financijske obveze uz stabilizaciju gradskog proračuna, kaže Velimir Žunac
Pozivamo birače da svoje povjerenje dadu nama, kako bismo završili započeto i posao odradili do kraja te nastavili ravnomjerno razvijati naš grad, da zaista postane bolje i kvalitetnije mjesto za život svih građana

E-mail Ispis PDF

Pred nove izbore razgovarali smo o proteklom mandatu s gradonačelnikom grada Garešnice, Velimirom Žuncom. Osvrnuo se na brojne ostvarene projekte i rekao nam nešto o budućim planovima za idući mandat - ako ga osvoji.

Kada gledate na protekli mandat?

Grad smo preuzeli u polovicom 2009. godine, što se otprilike poklapa s početkom velike gospodarske krize, koja i dan danas traje. Međutim, mislim da smo u proteklom razdoblju učinili mnogo dobrih stvari i da nikako ne stoji tvrdnja da nije učinjeno ništa ili da je učinjeno premalo. Usprkos nedostatku financijskih sredstava, a još više gotovih kvalitetnih projekata koje je trebalo odraditi, hrabro smo se uhvatili posla i riješili mnoge probleme koji nisu bili rješavani godinama prije nas.

NE MOŽE SE SVE ODJEDNOM

U kakvom je stanju Garešnica bila kada ste došli na vlast?

U našim namjerama nikako nam nije pomoglo niti to što smo zatekli velike financijske obveze koje je trebalo riješiti, odnosno plaćati, a neke od njih plaćamo i dan danas. Ukupan iznos svih tih dugovanja i obveza iznosio je preko 8 milijuna kuna (struktura tih dugova i obveza je sljedeća: stanje zatečenih kredita i 2009. godine dignutih novih kredita i jamstava, dug prema dobavljačima i državi, svjesno započinjanje projekata pred izbore 2009. godine bez osiguranih financijskih sredstava da ih se realno plati…) Nitko ne osporava kako je određene projekte trebalo financirati te ih konačno i odraditi, ali nikako sve odjednom, a posebno ne u krizi u kojoj smo se svi skupa našli i u tendu velikog pada prihoda po svim osnovama.

Je li grad sada u boljem stanju?

Kada uzmemo u obzir gospodarsku krizu prisutnu već godinama, realno je trebalo nekoliko godina da se gradski proračun stabilizira jer je prioritetno zadatak bio riješiti zatečene obveze. Nakon toga smo pokrenuli novi investicijski ciklus, započinjanjem brojnih investicija i izradom projektne dokumentacije za prioritetne projekte, a to je učinjeno u drugoj polovici 2011. godine.

OBEĆANJE RAVNOMJERNOG RAZVOJA JE ISPUNJENO

Smatrate li da ste u svom mandatu ispunili predizborna obećanja?

Iz svega učinjenog i realiziranog u proteklom mandatu, držali smo se naših predizbornih obećanja i zaista je lako prepoznati našu namjeru, koju smo uostalom i obećali građanima, a to je daleko ravnomjerniji razvoj cijelog gradskog područja.

Koji su najvažniji projekti kojima ste se bavili u ove četiri godine?

Sve je pripremljeno za početak izgradnje Poduzetničke zone Kapelica. Pripremljena je prostorno-planska dokumentacija, riješeni su imovinsko-pravni odnosi i dobiveno zemljište od Republike Hrvatske. Dobivena je i lokacijska dozvola, a i potvrda glavnog projekta. Potom, kao jedno od predizborni obećanja moram spomenuti ravnomjerni razvoj cijelog gradskog područja kroz izgradnju, sanaciju i modernizaciju komunalne infrastrukture u brojnim naseljima. To su ceste Veliko Vukovje, Rogoža, Uljanik, Duhovi, Tomašica i Garešnica, zatim vodovodi Ciglenica, Kaniška Iva, Kapelica, Trnovitički Popovac i Zdenčac. Tu si i kanalizacije Garešnica - Radnička, Svačićeva, te pročistač otpadnih voda. Izgrađeni su novi školski objekti, objekt za Javnu vatrogasnu postrojbu i Garešnici, a rekonstruirana je zgrada Gradske uprave, Hrvatskog doma i Dječjeg vrtića Maslačak. Pripremljeni su i spremni projekti za izgradnju novog dječjeg vrtića i potpunu rekonstrukciju knjižnice i čitaonice Đuro Sudeta u Garešnici.

Isto tako, povećana je kvaliteta primarne zdravstvene zaštite kroz uređenje potpuno novog laboratorija, uređenja unutrašnjosti ispostave Doma zdravlja, redovito dolaženje specijaliste - interniste, dobivanje tima 1 hitne pomoći, a pojačana je i briga za novorođenu djecu, umirovljenike i staračka domaćinstva kroz uvođenje pomoći za novorođenčad, redovite isplate pomoći umirovljenicima, kvalitetnije provođenje programa »Pomoć u kući«.

PRIPREMLJENA PROJEKTNA DOKUMENTACIJA ZA PRIORITETE

Čini se kako ste napravili mnogo za grad. Što preostaje? Koji su planirani projekti za idući mandat, ako ga osvojite?

Plan je završiti projekte od iznimnog značaja za Garešnicu, za koje smo pripremili projektnu dokumentaciju. To je, kao što sam rekao, izgradnja nove Poduzetničke zone Kapelica, izgradnja novog dječjeg vrtića, zatim potpuna rekonstrukcija knjižnice i čitaonice, te izgradnja nove akumulacije za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Jasno, plan je nastaviti pojačanu brigu o novorođenčadi i umirovljenicima, te nastaviti s razvojem kvalitete primarne zdravstvene zaštite. Isto tako, među projektima je i daljnja obnova lokalnih, županijskih i državnih cesta, te obnova nogostupa. Među planovima je i izgradnja vodoopskrbne mreže na cijelom gradskom području i na taj način ćemo postići pokrivenost vodom od preko 90 % naselja. Tu su i brojni drugi projekti poput dovršavanje kanalizacije, nastavka s programom pomoći poljoprivrednicima, uređenje užeg centra Garešnice, modernizacija odlagališta otpada »Johovača«.

A što je s razvojem turizma? Planirate li se baviti i tim dijelom gospodarstva?

Jasno! Razvijat ćemo postojeće manifestacije i stvarati nova, prepoznatljiva i jedinstvena događanja vezana uz naš Grad i naš moslavački kraj. Stvorili bismo pretpostavke i pripremili projektnu dokumentaciju za realizaciju i provedbu novih turističkih projekata na području Grada. Isto tako, nastavit ćemo sa svim aktivnostima promidžbe lovnih, ribolovnih, pčelarskih, vinogradarskih, voćarskih i svih ostalih potencijala garešničkog kraja.

NAŠ PROGRAM JE BRZI RAZVOJ GRADA I BOLJI ŽIVOT GRAĐANA

Na izbore izlazite kao kandidat HDZ, HSS, BUZ koalicije. Smatrate li da je upravo to kombinacija koje je potrebna da donese pobjedu?

Usprkos mnogim podmetanjima i sumnjama, ponovno smo formirali široku koaliciju, koju čine Hrvatska Demokratska Zajednica, Hrvatska Seljačka Stranka i Blok Umirovljenici Zajedno. Zajedno smatramo kako jednostavno nije vrijeme za velika i pusta obećanja koja slušamo od konkurencije, jer u godinama sveprisutne svjetske gospodarske krize treba znati pronaći vlastiti put i iznad svega biti realan.

Smatrate kako možete zadržati takav pristup tijekom cijelog mandata?

Usprkos svemu, u ovim teškim vremenima realizirani su brojni projekti na cijelom gradskom području, te smo mišljenja kako smo korektno i odgovorno odrađivali svoj posao, svatko u svojoj domeni. Temeljna poveznica koja je i ovaj put okupila široku i snažnu koaliciju jest program za brzi razvoj Grada Garešnice, a namjera nam je i ovaj put bila sljedeća: obuhvatiti sve segmente društva - poduzetnike, radnike, poljoprivrednike, mlade, umirovljenike, kao i sve ostale građane našeg Grada. Stabilizirali smo gradski proračun, riješili većinu velikih dugova koji su nam ostavljeni, prepoznali smo gradske prioritete i želimo ih u potpunosti završiti u predstojećem mandatu. Svi znamo da je za realizaciju i dovršetak željenih projekata potrebna sposobna gradska vlast, ali postoji još jedna bitna pretpostavka koja je često nužna da bi se sve planirano i odradilo: potreban je kontinuitet u obnašanju vlasti, a ne stalne promjene, što je također iznimno važno i to je bitan preduvjet dugoročnog uspješnog razvoja.

Stoga pozivamo naše birače da svoje povjerenje dadete nama, kako bismo završili započeto i posao odradili do kraja te nastavili ravnomjerno razvijati naš grad, da zaista postane bolje i kvalitetnije mjesto za život svih građana.

Ažurirano ( Srijeda, 17 Travanj 2013 21:52 )