• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – IVANA PIRIN, PREDSJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

S »KAVOM JEDNAKOSTI« UKAZATI NA NEJEDNAKOST U PLAĆI

Žene će svoju »kavu jednakosti« moći u tjedan dana popiti u Havana Clubu Bjelovar, Art caffe-u, City bar-u, Oka bar-u i Living Room-u

E-mail Ispis PDF

Povodom Dana žena i Europskog dana jednakih plaća, u Bjelovaru je 5. ožujka održana 3. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije, a slijedom toga mi smo vam za osobu tjedna predstavljamo predsjednicu Povjerenstva, Ivanu Pirin, te smo je pitali na koji način Povjerenstvo za ravnopravnost spolova planira obilježiti Dan žena 8. ožujka.

Koliko dugo ste predsjednica Povjerenstva?

Postala sam predsjednica, tj. preuzela sam Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije u studenom 2013. godine.

Kako je Povjerenstvo počelo s radom?

Na prvoj sjednici obilježili smo Međunarodni dan nasilja među ženama i tako počeli s radom. Iznijeli smo svjetsku statistiku nasilja nad ženama, i također podatak da je kod nas u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena zlostavljana, ali i ukazali smo na problem da žene nerado prijavljuju nasilnike. Htjeli smo  istaknuti kako je nasilje nad ženama najugroženiji oblik temeljnih ljudskih prava.

Što biste rekli o dosadašnjem radu Povjerenstva?

Što se tiče rada Povjerenstva, do sada smo imali tri sjednice, sudjelovali smo na raznim događajima vezanima za ravnopravnost spolova, ali ponajviše bih istakla akciju koju smo provodili u blagdanskom razdoblju. Tada smo humanitarnim paketima darivali žene koje su smještene u sigurnosnoj kući. Također smo obišli i žene koje su napustile sklonište ali ostale živjeti na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a donirali smo i veću količinu paketa i županijskom društvu Crvenog križa koji je pakete proslijedio socijalno ugroženim obiteljima i žrtvama nasilja.

Kako planirate obilježiti nadolazeći Dan žena?

Povjerenstvo momentalno obilježava nadolazeći Dan žena i Europski dan jednakih plaća. Naime statistike nam govore daje razlika u visini plaća žena i muškaraca u Europskoj uniji 16,2%, što znači da žene moraju raditi duže kao i muškarci da bi zaradile istu plaću u protekloj godini, tako obilježavanjem Dana jednakih plaća upozorava se na razlike u plaćama između žena i muškaraca za posao iste vrijednosti i na mjestima iste složenosti i odgovornosti. Kod nas u Hrvatskoj ta razlika u plaćama je 10,6%, međutim razlika je i veća u nekim djelatnostima s pretežito ženskom radnom snagom. Jednaka plaća znači jednaku naknadu za istu vrstu posla, istu složenost, odgovornost i rad iste vrijednosti. Tako smo se odlučili provesti akciju jednakih plaća, i obilježavanja Dana žena, na način što smo dogovorili akciju s pet bjelovarskih ugostitelja, koji će od 8. ožujka do 15. ožujka imati u ponudi »kavu jednakosti«. Kava će samo za žene biti umanjena za 10% od aktualne cijene, i na taj način želimo ukazati upravo na tu nejednakosti u plaći u iznosu od 10%. Žene će svoju »kavu jednakosti« moći u tih tjedan dana popiti u Havana Clubu Bjelovar, Art caffe-u, City bar-u, Oka bar-u i Living Room-u. Nadam se da će cijeli događaj biti dobro popraćen i prihvaćen.

Planira li Povjerenstvo i u naredno vrijeme održati slične akcije?

Ciljeva ima dosta, ali neki od njih su zasad obilježavanje Dana poduzetnica. Također, u petak 7. ožujka imamo jedno vrijedno događanje, a to je osnivanje Odbora za ravnopravnost spolova Grada Daruvara, a u planu nam je i osnivanje Odbora i u Općini Veliki Grđevac.

Čini se da imate velike planove za rad povjerenstva.

Povjerenstvo sam preuzela na mandat od četiri godine, tako da je ovo tek početak. Naravno da imam u planu što je više moguće pridonijeti razvoju i borbi za ravnopravnost spolova.

Ažurirano ( Četvrtak, 06 Ožujak 2014 11:43 )