• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBA TJEDNA – LUKA GOLEC DVADESETOGODIŠNJI BJELOVARČANIN KOJI STUDIRA MEHATRONIKU, A IZ LJUBAVI ODLUČIO JE »PROSTUDIRATI« GITARU

SAMOUKI GITARIST NAUČIO SVIRATI SLUŠAJUĆI GLAZBU I GLEDAJUĆI VIDEA

Sve je krenulo od »Metallice«, ali tu nije bilo puno uspjeha jer je naša glazba, znači ovo što mi slušamo na našim prostorima općenito, dosta drugačija, pa je i potreba za glazbom isto tako drugačija, i raznovrsna. – pojašnjava Luka

E-mail Ispis PDF

Luka Golec je dvadesetogodišnji Bjelovarčanin koji studira mehatroniku. Međutim, trenutno to nije ono zbog čega se našao u ovoj priči. Još prije nego je krenuo u ozbiljan svijet strojarstva, elektronike, računalstva u mehaničkim sustavima, Luka je iz ljubavi odlučio »prostudirati« gitaru. Danas svira u popularnoj bjelovarskoj grupi »Flashback«.

Kad si počeo svirati?

Mislim da je to bilo 2008. Čini mi se da je tako, jer mislim da sam još išao u osnovnu školu. S prijateljem sam dosta komentirao o glazbi, uopće od toga što je dobro poslušati, pa nadalje. Kad je dobio gitaru, počeli smo oboje svirati pomalo. Međutim, on se nastavio baviti izradom pojačala za gitare, a ja sviram, i danas koristim dosta njegove opreme.

Jeste li pokušali osnovati svoj bend?

Pa to je nekako dosta teško išlo jer u Bjelovaru je lako naći gitaristu, ali ostali – basist, bubnjar, i tek pjevač – su problem. Tako je zapravo dosta potrajalo dok nisam ušao u prvi bend. Zapravo, u taj sam bend i ušao jer sam uz gitaru i naučio nešto pjevati. Međutim, tamo su trebali vokal, a meni je uvijek gitara bila draža.

Jesi li ikad pohađao glazbenu školu?

Da, išao sam tri godine, ali to nije imalo veze s gitarom. Tada sam svirao klavir, ali još sam bio dijete, na početku osnovne škole, i nisam imao motivacije uopće. Gitaru sam kasnije naučio svirati, kad sam počeo malo više slušati glazbu, otkrio rock, i zainteresirao se za to sve. I onda sam učio preko videa, sam slušajući glazbu, kako god sam mogao.

Tko su ti bili glazbeni uzori?

Sve je krenulo od »Metallice«, ali tu nije bilo puno uspjeha jer je naša glazba, znači ovo što mi slušamo na našim prostorima općenito, dosta drugačija, pa je i potreba za glazbom isto tako drugačija, i raznovrsna. U biti, počeo sam eksponencijalno rasti kao gitarist kad sam krenuo u »Mario« i počeo slušati »Flashback« kako svira. Oni su svirali sve od »Metallice« do pop pjesama, a ništa se nije mijenjalo osim načina sviranja. Tu sam počeo učiti.

Kako si počeo svirati u »Flashbacku«?

Svirao sam u različitim bendovima. Neki su imali imena, neka su se mijenjala... Mislim da je nekako najznačajnije od toga ostalo ime »Blockbuster«. U »Blockbusteru« smo krenuli već ozbiljnije, počeli dobivati gaže koje su se plaćale. Angažirali smo se više i sami da nađemo gaže. Svaki vikend smo izlazili zajedno kao bend, i to u »Mario« gdje smo slušali »Flashback«. Upijali smo od njih sve što se moglo, svaki od nas je učio od nekog od njih ono što je vidio, čak smo ih i snimali i pregledavali snimke doma. Naravno, i upoznali smo se s njima, tako da smo znali jedni za druge. Počeli smo zajedno svirati na norijadama. U jednom trenu kad se »Flashback« razišao, to je bio kraj te etape. Ali Davor je odlučio sastaviti bend opet, i pozvao je upravo nas mlade dečke za koje zna kako sviraju da se nešto dogovorimo, i da odradimo probu. To je bilo pred otprilike godinu dana.

I kako je pošla ta godina?

Odlično! Svirali smo u Sloveniji kao Bajaga tribute bend. Sviramo ex-yu, akustično, naravno tu su i strane i domaće pjesme... Sve to ostaje na rock području, ali imamo širok repertoar, tako da često imamo gaže. Nastupamo u Zagrebu u nekoliko različitih klubova, a zatim su tu Varaždin, Čakovac i Gospić kao gradovi u kojima redovito sviramo.

Je li u planu i neki album?

Snima se trenutno nešto, ali to polako ide, ne žurimo s tim, jer hoćemo to kvalitetno odraditi.

Kako usklađuješ obaveze prema fakultetu i obaveze prema bendu?

Pa malo mi je natrpan raspored, moram priznati, s gažama i svim obavezama. Nastojim preko tjedna barem otići na sva predavanja, a učim kad stignem između toga i gaža. Malo je naporno, ali trudim se.

Ažurirano ( Četvrtak, 10 Travanj 2014 20:37 )