• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UČITELJICA TJEDNA – NATAŠA LJUBIĆ KLEMŠE, UČITELJICA RAZREDNE NASTAVE IZ I. OSNOVNE ŠKOLE BJELOVAR

Pronijela ime svoje škole i grada Bjelovara diljem Europe

Nataša je naime eTwinning ambasadorica. Radi se o online zajednici europskih škola, u koju se uključuju učitelji kako bi surađivali s drugim učiteljima u europskim školama.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Ako ste vjerno pratili naš portal onda ste ovaj tjedan mogli pročitati i članak o bjelovarskoj učiteljici Nataši Ljubić Klemše koja je između 260 učitelja, nastavnika i profesora iz Europe odabrana među 18 koji su sudjelovali na SCIENTIX radionici European Schoolneta u Briselu. Životopis prepun referenci, da bi mu i direktori velikih tvrtki mogli pozavidjeti, samo je jedan od razloga zašto smatramo da javnost treba biti upoznata s ovom entuzijastičnom učiteljicom razredne nastave iz I. Osnovne škole Bjelovar, pa ju stoga predstavljamo kao učiteljicu tjedna.

Magistra odgojnih znanosti, učiteljica savjetnica, stručna suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje, stručna suradnica CARNeta, autorica je prvog hrvatskog edubloga »Tehnologija u obrazovanju« na »Hrvatskom obrazovnom portalu Zbornica«, i nebrojene druge stavke impresivne su same po sebi. Međutim ono što Natašu izdvaja i iznad toga je njen međunarodni rad. Internacionalizirala je svoju školu kroz međunarodne projekte, i prva je u školi započela s njima. Primjer je projekt koji je dobio i brojne europske nagrade - Quality Label, European Quality Label i najviše nacionalne nagrade COMET - je projekt »My first ICT hello«.

S učenicima je sudjelovala na Europskom tjednu mladih i Festivalu mladih u Zagrebu 2012. gdje je nagrađeni projekt prezentirala javnosti. Time je pronijela ime svoje škole, ali i grada Bjelovara diljem Europe - i još uvijek to čini. Nataša je naime eTwinning ambasadorica. Radi se o online zajednici europskih škola, u koju se uključuju učitelji kako bi surađivali s drugim učiteljima u europskim školama. Program eTwinning  je unutar »ERASMUS+« programa, a Nataša je u njemu aktivna već 5 godina. 2013. godine je u Lisabonu bila i sudionica međunarodne eTwinning konferencije. Kao sudionica programa provela ga je i u nastavi, pa izvodi prvu generaciju učenika Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i države, učenika kontinuirano odgajanih i obrazovanih u europskom okruženju i uz eTwinning. Također je održala pozivno predavanje od strane Europske komisije na konferenciji Western Balkans Platform održanoj 2014. u Ateni i predstavila svoj nagrađeni eTwinning projekt.

Ono što uz to karakterizira Natašin rad je da se tijekom dvadeset godina rada u školi i nastavi, osim redovitog i propisanog usavršavanja u području odgoja i obrazovanja, isticala u usavršavanju u području informatike i informacijsko-komunikacijskih tehnologija i primjeni u nastavi. Prva je učiteljica razredne nastave u Hrvatskoj koja je realizirala i držala tečajeve e-nastave za učenike primarnog obrazovanja na sustavu za online učenje MOODLE pri Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNet u području dodatne nastave matematike za učenike razredne nastave. Ističe se u primjeni novih obrazovnih tehnologija u nastavi te načinima njihove implementacije u sve nastavne, izvannastavne i ekstrakurikularne oblike nastave, pri čemu svakodnevno koristi računalo, web alate i prateću informacijsko-komunikacijsku tehnologiju. Ono što će kao učiteljica savjetnica uvijek naglasiti je sigurna upotreba interneta – i to ne samo u obrazovne svrhe. U skladu s tim provodi niz projekata na temu sigurnog interneta, pa je tako nedavno održala i četverodnevnu radionicu na kojoj je pisano 100 pravila sigurnog korištenja interneta.

Unatoč tolikim impresivnim usavršavanjima i projektima, i nakon tako dugog iskustva istaknut će kako ju još uvijek ponekad zaboli nedostatak podrške od strane škole i lokalne zajednice. Iako od brojnih učitelja s kojima se susreće na konferencijama čuje kako još uvijek postoji podjela na istočnu i zapadnu Europu – čisto s financijske strane, jer u istočnom dijelu još uvijek vlada kriza, ono što sve njih razlikuje od Hrvatske je da ti učitelji kad se vrate u svoje sredine postaju cijenjeni, i dobivaju podršku i donacije i od škole i lokalne zajednice, dok kod nas još uvijek postoji taj odmak.

Međutim puna entuzijazma i želje za stalnim usavršavanjem, Nataša kaže kako ju to neće pokolebati. U cjelokupnoj odgojnoj i obrazovnoj zajednici ističe se, iznad ostalih, svojim DIY stavom (engl. Do It Youself), koji je osnova cjeloživotnog učenja, na način da svoja stečena znanja, vještine i kompetencije prenosi svim sudionicima građanskog, društvenog i profesionalnog djelovanja u rodnom gradu Bjelovaru, Republici Hrvatskoj, ali i izvan domovine. Koristeći nove obrazovne tehnologije i promovirajući iste, želi na taj način postići i stvoriti kompetencijski okvir za učenje u novom okruženju, okruženju novih obrazovnih tehnologija u primarnom obrazovanju.

Ažurirano ( Nedjelja, 01 Ožujak 2015 16:09 )