• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UŽIVO SA SVIH KONTINENATA

Dejan Nemčić mladi nastavnik geografije obogaćuje znanje učenika o državama diljem svijeta

Na ideju ovakvog oblika nastave geografije došao sam prije četiri godine, koliko traje i projekt. Putujući državama svijeta, kao pratitelj, ali i slobodni putnik, došla mi je ideja da sve te države »dovedem« u učionicu – kaže mladi nastavnik

E-mail Ispis PDF

Foto: Dejan Nemčić

Dejan Nemčić, mladi nastavnik geografije u Osnovnoj školi Garešnica već četiri godine na zanimljiv način obogaćuje znanje učenika o državama diljem svijeta kroz svoj projekt »UŽIVO SA SVIH KONTINENATA«. Ljubitelj geografije još od malih nogu, magistrirao je 2011. na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu, a nakon toga se zaposlio u školi, piše Dnevnik.hr.

Svoje znanje o drugim državama nije brusio samo kroz knjige već i brojna putovanja na kojima je bio turistički pratitelj, ali i privatno.

– Od petog razreda sam znao da želim biti nastavnik geografije, tako da sada živim svoj san. Moja velika strast su i putovanja, tako da sam završio i školu za turističkog pratitelja. Volim putovati svijetom, upoznavati nove kulture, ljude i načine života – ispričao je Nemčić za Dnevnik.hr.

Na brojnim putovanjima upoznao je mnogo ljudi koji su sa zadovoljstvom prihvatili njegov prijedlog da putem skypea ispričaju učenicima u njegovoj učionici, više o državi u kojoj žive, a sve to poprate video razgledavanjem grada iz kojeg se javljaju.

– Na ideju ovakvog oblika nastave geografije došao sam prije četiri godine, koliko traje i projekt. Putujući državama svijeta, kao pratitelj, ali i slobodni putnik, došla mi je ideja da sve te države »dovedem« u učionicu. Želio sam da nakon što obradimo državu svijeta, odvedem učenike u tu državu na putovanje kroz skype predavanje iz te države. Projekt sam nazvao 'Uživo sa svih kontinenata'. Učenicima se svidjela ovakva vrsta nastave, uče i ponavljaju na zanimljiviji način, a samim time i lakše usvajaju gradivo – pojasnio je Nemčić.

Dodao je kako nastavu na ovaj način provodi za sve učenike svih razreda tijekom redovne nastave, na satu ponavljanja, na način da predavači kamerom hodaju gradom, drže predavanje učenicima te pokazuju najpoznatije građevine toga grada.

»Gostujući predavači« učenicima u Garešnici do sada su pokazali Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati), Chicago (Sjedinjene Američke Države), Dublin (Irska), Vancouver (Kanada), Rio de Janeiro (Brazil), Sydney (Australija), Lagos (Nigerija), Kampala (Uganda) Pariz (Francuska), London (UK), Peking (Kina), Johannesburg (Republika Južna Afrika). Predavanje s Antarktike Nemčić planira za veljaču.

– Bilo je puno zanimljivih predavanja, ali posebno ću istaknuti uživo javljanje i predavanje iz Dubaija gdje je predavač stajao na vrhu najluksuznijeg hotela na svijetu Burj Al Araba i držao predavanje. Tom prilikom mogli smo vidjeti cijeli Dubai na dlanu. Također je bilo zanimljivo predavanje iz Republike Južne Afrike. Predavač se automobilom vozio kroz safari i nacionalne parkove i uživo nam pokazivao životinje koje tamo žive. Imali smo priliku uživo i otputovati u favele u Kolumbiji te mnoge stadione svijeta – kaže Nemčić te dodaje da ponekad predavači dolaze i uživo na sat te kroz priče i suvenire dočaraju državu i način života koji tamo prevladava.

– Projekt od početka i nastanka financiram sam. Veći postotak svoje plaće odvajam za projekt i razvoj projekta. U početku financijski je bio održiv, no što se sve više razvija i postaje međunarodno popularan tako i troškovi rastu koje sam financiram – kaže Nemčić Dnevnik.hr.

Ažurirano ( Četvrtak, 21 Siječanj 2016 13:51 )