• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KOMERCIJALNA I TRGOVAČKA ŠKOLA BJELOVAR UKLJUČILA SE U PROVEDBU PILOT PROJEKTA EUROPSKE KOMISIJE DAPHNE III: »PODIZANJEM SVIJESTI O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI PROTIV NASILJA U PARTNERSKIM ODNOSIMA«

Prevencija nasilja u vezama mladih

Svrha projekta je pridonijeti primarnoj prevenciji nasilja u partnerskim odnosima kroz intervencije u školama. S obzirom da se radi o pilot projektu, 26 učenika 2.a razreda sudjeluje u pred-testiranju, zatim na trinaest radionica te post-testiranju nakon provedenih radionica

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Zahvaljujući pozivu Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) iz Zagreba Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar uključila se u provedbu pilot projekta Europske komisije DAPHNE III: »Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima« (GEAR II) koji je međunarodnog karaktera. Projekt koordinira Europska mreža protiv nasilja iz Grčke. Osim CESI, sudjeluju organizacije iz Španjolske,  Cipra i Rumunjske.

Projekt je u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar započeo 21. siječnja 2016. godine i traje do kraja ožujka, a planiran je školskim kurikulumom.

Svrha projekta je pridonijeti primarnoj prevenciji nasilja u partnerskim odnosima kroz intervencije u školama. S obzirom da se radi o pilot projektu, 26 učenika 2.a  razreda sudjeluje u pred-testiranju, zatim na trinaest radionica te post-testiranju nakon provedenih radionica. Još jedno post-testiranje obavit će se u rujnu 2016. godine.

Sve potrebne materijale i priručnike za provedbu radionica osigurala je organizacija CESI. U okviru projekta publicirani su priručnici »Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama« namijenjeni profesorima/cama koji žele provoditi radionice u školama.  Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje koja je dala pozitivno mišljenje za korištenje priručnika te ocijenila da materijal udovoljava udžbeničkim standardima.

Nakon ispunjavanja upitnika, rasprave o očekivanjima, ciljevima i pravilima rada učenici su aktivno raspravljali o tome što za njih znači biti djevojka, odnosno mladić te koje su sličnosti i razlike,  prednosti i nedostaci činjenice da su mladić ili djevojka.

Već nakon prvih sati radionica učenici su izrazili zadovoljstvo što imaju priliku sudjelovati i razgovarati o ovoj temi. Istaknuli su da je dobro da čuju što drugi misle, da imaju priliku slobodno izreći svoje stavove te analizirati kako je to u našem društvu.

U predstojećim radionicama učenici će preispitivati  odnose u partnerskim vezama, stereotipe o rodnim ulogama, osvještavati rodnu (ne)ravnopravnosti te analizirati povezanost rodnih stereotipa i nasilja u partnerskim odnosima. Osmislit će i vlastitu kampanju protiv nasilja u vezama.

Dugoročni cilj ovih radionica je da mladi ljudi  uspostavljaju veze koje su kvalitetne i temelje se na ravnopravnosti i obostranom poštovanju.

Ažurirano ( Petak, 29 Siječanj 2016 10:19 )