• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Osnovna škola Čazma u provedbi pilot projekta »e-škola« među prvima u Hrvatskoj

Uz dvije čazmanske škole navedeni projekt obuhvaća još dvije škole kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, Osnovnu školu Slavka Kolara iz Hercegovca i Srednju školu Bartola Kašića iz Grubišnog Polja

E-mail Ispis PDF

ČAZMA Dvije čazmanske obrazovne ustanove Osnovna i Srednja škola Čazma ušle su u program »e-Škola« koji se provodi u Republici Hrvatskoj, a tamošnja Osnovna škola izabrana je u društvo dvadeset škola u Republici Hrvatskoj koje su prve krenule u provedbu pilot projekta »e-Škole«. Uz dvije čazmanske škole navedeni projekt obuhvaća još dvije škole kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, Osnovnu školu Slavka Kolara iz Hercegovca i Srednju školu Bartola Kašića iz Grubišnog Polja. Projekt se provodi u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, potpisnikom ugovora s tvrtkom CARNet, a kako on funkcionira u čazmanskoj Osnovnoj školi za današnja posjeta župana Bajsa uvjerili su se i ravnatelji ostalih županijskih škola koje su ušle u projekt »e-Škola«. U projektu između ostalog Bjelovarsko-bilogorska županija pruža tehničku podršku školi za korištenje mreže i opreme dobivene u projektu, te se brine o funkcionalnosti iste.

Sam projekt u Republici Hrvatskoj obuhvatio je 150 škola, a  čazmanska Osnovna škola ušla je u pilot projekt opremanja, dok će se ostale škole opremiti u roku od dvije godine. Na taj način škole će biti opremljene modernom računalnom opremom koja omogućuje obrazovanje u skladu s vremenom u kojem živimo, a samim time stvaraju se i preduvjeti za implementaciju sustava digitalno zrelih škola u Republici Hrvatskoj.

Konkretno, Osnova škola Čazma u sklopu projekta »e-Škola« opremljena je s:

  • 2 pametne ploče,
  • 50 laptopa,
  • 30 tableta,
  • povezana s brzim Internetom – učionice u Matičnoj školi i 5 područnih,
  • oprema dostavljena i instalirana i sustav kompletno povezan.

U praksi je sustav zaživio tako da učenici imaju priliku nastavu pratiti informatičko opremljeni tabletima, svaki profesor dobio je laptop, a posebno treba napomenuti kako su profesori matematike, kemije, fizike i biologije dobili hibridna računala. Za sada učenici nastavu prate po novom sustavu u Matičnoj školi iz četiri predmeta matematike, fizike, kemije i biologije, a povremeno i iz ostalih predmeta. Sredstva za projekt osigurana su iz Europskih fondova, a Bjelovarsko-bilogorska županija provođenjem ovakvih projekata iz dana u dan podiže standard školstva na svom području.

– Dobili smo puno toga, dvije pametne ploče za matematiku, fiziku, kemiju i biologiju, dvadeset i dva laptopa, osam hibridnih računala, trideset tableta za učenike, pedeset i tri tableta za učitelje, Internet koji pokriva matičnu školu, dvoranu i naših pet područnih škola. Dobili smo tehniku koja nam omogućava da učenici dožive nastavu u budućnosti. Veoma se radujemo ovom projektu, zasada smo zadovoljni, i učitelji i djeca, posebice mlađi učitelji koji čekaju u redu kada će ući u ove učionice. Pomalo se svi uključuju i čekaju svoje učionice. Svaka područna škola ima pristup Internetu, a učitelji imaju svoje laptope. Kada zaživi e-dnevnik koji će ići od rujna onda će se i oni uključiti jače. Zasada imaju samo neke nastavne jedinice koje mogu obrađivati s učenicima pomoću laptopa. San nam je da će u svakoj učionici biti pametna ploča, ali i ovo je već jako puno. Mi se iskreno nadamo da je ovo samo mali u korak u svijetlu budućnost. Bez županije ne bismo mogli aplicirati na ovaj projekt, putem pisma namjere omogućili su da apliciramo. Županija sudjeluje u dijelu e-tehničke podrške. U svakom slučaju, Županija nam je podrška bez koje ne bismo mogli imati ovaj projekt – naglasila je ravnateljica OŠ Čazma Anđelka Turković.

– Prošle godine desetak škola se javilo na projekt »e-škola«. Četiri od njih su prošle, dvije iz Čazme, Osnovna škola Hercegovac i Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje. Drago mi je da se naša županija, a i naše škole aktivno uključile u to, a mi smo tu partner. CARNet je opskrbio školu svom potrebnom opremom, čuli smo da je ona i iznimno dobre kvalitete. Veseli me da škole su izabrane na temelju kvalitete, posebice gledajući na informatičare koji trebaju provesti program, ali i nastavnike i profesore koji rade ovdje. Pred nama je rješavanje završetka ovog programa, što to znači da je ovaj pilot projekt zaživio u cijelosti. Očekujemo da u drugim školama krenu istovjetne aktivnosti ove godine i da budu u cijelosti opremljene te prijeđu na model »e-škole«. Veseli me da su profesori, nastavnici, a i sama ravnateljica prihvatili projekt i da žele prihvatiti nova znanja. Učenici koji jesu informatički pismeni, prihvatili su novi i puno zanimljiviji, čini mi se i brži način primanja znanja. U 2016. godini očekujemo ponovni natječaj za nastavak programa »e-škola«, gdje ćemo prijaviti najmanje desetak škola, te se nadam da će svi proći – zaključio je župan Bajs.

Ažurirano ( Utorak, 23 Veljača 2016 16:50 )