• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U KNJIŽNICI MEDICINSKE ŠKOLE BJELOVAR

Županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti »Čitanjem do zvijezda«

Cilj projekta je poticanje čitanja, razvijanje čitanja s razumijevanjem i istraživanja, poticanje timskog rada i poučavanje informacijskim tehnikama. Natjecanje se sastoji od kviza znanja i prezentacije plakata. Plakat treba potaknuti na čitanje zadane knjige. Učenike za natjecanje motiviraju i pripremaju školski knjižničari, a pomažu učitelji hrvatskog jezika i likovne kulture.

E-mail Ispis PDF

Učenici sudionica natjecanja, mentori i članovi prosudbene komisije

BJELOVAR Natjecanje u znanju i kreativnosti »Čitanjem do zvijezda« organizira se kao projekt udruge Hrvatske mreže školskih knjižničara. Pokrenuli su ga školski knjižničari iz Međimurja gdje se provodi od 2009. godine. Od 2013. godine provodi se i u srednjim školama. Vrijedni čitatelji Bjelovarsko-bilogorske županije u njemu sudjeluju 5. godinu zaredom.

Učenici rješavaju test. Ukupno je 27 učenika iz devet škola Bjelovarsko-bilogorske županije rješavalo test iz poznavanja tri romana.

Cilj projekta je poticanje čitanja, razvijanje čitanja s razumijevanjem i istraživanja, poticanje timskog rada i poučavanje informacijskim tehnikama. Natjecanje se sastoji od kviza znanja i prezentacije plakata. Plakat treba potaknuti na čitanje zadane knjige. Učenike za natjecanje motiviraju i pripremaju školski knjižničari, a pomažu učitelji hrvatskog jezika i likovne kulture.

Radna skupina za provedbu natjecanja za svaku školsku godinu određuje podtemu natjecanja, koje knjige će se čitati i koja će biti tema za izradu plakata. Tako je ove godine odabrana tema »Odrastanje«, a knjige su Svašta u mojoj glavi Mire Gavrana, Suvišan u svemiru Milivoja Matošeca  i Poljubit ću je uskoro, možda Šime Storića.

Učenica Lucija Malčić (6. raz.) iz IV. osnovne škole Bjelovar, osvojila je 1. mjesto u kategoriji izrade i prezentacije plakata.

Školska natjecanja su se održala u prosincu 2015. godine. Troje najboljih učenika na školskom natjecanju činili su ekipu koja je predstavljala školu na županijskom natjecanju.

Županijsko natjecanje Bjelovarsko-bilogorske županije održalo se 22. veljače 2016. u knjižnici Medicinske škole Bjelovar. Sudjelovalo je 9 škola: I. OŠ Bjelovar, III. OŠ Bjelovar, IV. OŠ Bjelovar, OŠ Čazma, OŠ Nova Rača, OŠ Veliko Trojstvo, OŠ Garešnica, OŠ Berek i OŠ Trnovitica. Učenici četiriju škola izradili su plakate.

Nakon uvodnih pozdrava i uputa, učenici su počeli rješavati kviz, dok je povjerenstvo ocjenjivalo izložene plakate.

Uslijedio je mali kulturni program. Učenice Erna Čizmazija i Nika Glavaš iz petih razreda III. osnovne škole Bjelovar izvele su monologe pod mentorstvom učiteljice Suzane Turković. Zatim su učenici Medicinske škole Bjelovar izveli dva recitala pod vodstvom profesorice Ive Ban. Knjižničarka Sanja Cutvarić vodila je zanimljivu vježbu pomoću knjiga – knjigovježbu kojom su se svi razgibali i zabavili. Potom su učenici obišli Medicinsku školu i upoznali se s programima koje škola nudi.

Četiri učenice su predstavile plakate koje su izradile, a zatim je povjerenstvo obrazložilo ocjene i plasman plakata. Za to vrijeme je povjerenstvo ispravilo testove te izložilo privremenu ljestvicu poretka. Učenici III. OŠ Bjelovar i I. OŠ Bjelovar su dijelili 2. mjesto pa išli na dodatno ispitivanje. Nakon ispravljanja njihovih testova i isteka roka za žalbe, formirana je konačna ljestvica poretka.

Pobjednici natjecanja Čitanjem do zvijezda iz OŠ Trnovitica Teo Pazdrijan, Tena Maričić i Valentina Šušnjarac s članicama komisije natjecanja Margaretom Popčević i Vjeruskom Štivić

Učenici su se okrijepili sendvičima i sokovima te su na kraju dodijeljene diplome, pohvalnice, zahvalnice i nagrade. Nagrade su donirale nakladničke kuće Alfa i Profil.

Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Osnovne škole Trnovitica u sastavu Teo Pazdrijan, Valentina Šušnjarac i Tena Maričić (mentorice Martina Pavičić Barberić i Anita Kalađija Palić), drugo mjesto zauzela je III. osnovna škola (mentorica Margareta Popčević), a treće mjesto I. osnovna škola Bjelovar (u pratnji Danice Popilovski Topalović).

Plakat Lucije Malčić iz IV. osnovne škola Bjelovar zauzeo je 1. mjesto (mentorica Dejana Kurtović), a plakat Ingrid Štulić iz Osnovne škole Berek (mentorice Martina Pavičić Barberić, Ana Ćuk i Andrea Petrić) 2. mjesto. Ekipe koje su zauzele 1. i 2. mjesto iz znanja i plakata predstavljat će našu županiju na državnom natjecanju koje će se održati krajem travnja u Čakovcu.

Cjelokupno natjecanje je organizirao tim za provedbu koji su činili Margareta Popčević (knjižničarka III. osnovne škole Bjelovar), Vjeruška Štivić (knjižničarka Dječjeg odjela Narodne knjižnice »Petar Preradović« Bjelovar) te Zorka Renić (knjižničarka Medicinske škole Bjelovar) koja je i ugostila sve sudionike kviza

Ažurirano ( Četvrtak, 03 Ožujak 2016 12:47 )