• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PREVENCIJA NASILJA MEĐU DJECOM U OSNOVNIM ŠKOLAMA ZAGREBA, CETINGRADU, ROVIŠĆU I ČAZMI

Kišobranom protiv nasilja

Projekt »Kišobran« namijenjen edukaciji i savjetovanju djece 2. i 3. razreda osnovne škole, učitelja i njihovih roditelja s ciljem prevencije nasilja među djecom

E-mail Ispis PDF

Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje »Krugovi« iz Zagreba, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Zagreb, osnovnim školama grada Zagreba te osnovnim školama u Cetingradu, Rovišću i Čazmi, uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, provode projekt  »Kišobran« namijenjen edukaciji i savjetovanju djece 2. i 3. razreda osnovne škole, učitelja i njihovih roditelja s ciljem prevencije nasilja među djecom.

Razgovorom s predstavnicima, učiteljima i pedagozima osnovnih škola s područja niske razvijenosti u Hrvatskoj, utvrđeno je kako su Osnovne škole Rovišće, Osnovne škole Cetingrad i Osnovne škole Čazma u velikoj potrebi za dodatnim programom za učenike 2. i 3. razreda koji bi ih educirao o ispravnoj reakciji na nasilje. Obzirom da se nasilje često događa izvan škole u periodu prije ili nakon nastave potrebno je preventivno educirati i roditelje, učitelje kako bi na vrijeme uočili čimbenike nasilja među djecom. Aktivnosti u partnerstvu s Osnovnom školom Rovišće, Osnovnom školom Cetingrad i Osnovnom školom Čazma su tri radionice za osnovnoškolsku djecu 2.- 3. razreda  za prevenciju međuvršnjačkog nasilja i nenasilnu komunikaciju.

Prve dvije radionice provodi integrativni gestalt terapeut Ivana Grabar. U prvoj radionici djeca će osvijestiti vlastitu moć iz koje mogu djelovati prema osobama koja čine smetajuće postupke. Ponekad je najlakše se obratiti odrasloj osobi. U nekim situacijama je to u redu, ali u većini situacija je potrebno znati zastupati sami sebe, svakako prvo pokušati situaciju samostalno riješiti. Druga radionica bit će usmjerena na učenje tehnika asertivne komunikacije i važnosti prenošenja »ja« poruka, kojima će se djeca naučiti zauzimanju vlastitog stava i zdravom odnošenju prema vršnjacima. Treća radionica bit će igranje uloga kako bi djeca kroz iskustveno učenje znala primijeniti naučene tehnike. Cilj radionice je razviti kvalitetu verbalne i neverbalne komunikacije u  iskazivanju emocija i stavova u nasilnim situacijama putem dramskih metoda i u izvedbenom obliku. Radionicu će provoditi Svetlana Patafta, dramska pedagoginja iz Udruge »Puna kuća«. Djeca će vježbati osnaživanje vlastitog integriteta u nasilnim situacijama kako bi kroz pokret cijelog tijela iskazali svoje emocije,  stavove i odluke koje iskazuju u nasilnim situacijama.

U tijeku je održavanje druge radionica po redu.

Ažurirano ( Utorak, 15 Ožujak 2016 22:13 )