• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI IV. OSNOVNE ŠKOLE BJELOVAR ODRŽANA RADIONICA ZA RODITELJE I UČITELJE

Potaknuti roditelje i učenike na recikliranje

Cilj radionice je bilo potaknuti učitelje i roditelje na adekvatno i korisno iskorištavanje starog tekstila u nove proizvode koji nam mogu koristiti i dalje u životu, tj. kako od jedne iznošene i poderane majice napraviti uporabne i ukrasne predmete

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U školskoj knjižnici IV. osnovne škole Bjelovar u četvrtak, 17. ožujka, od 17:30 do 19:30 sati održana je radionica za roditelje i učitelje naše škole povodom uskršnjih blagdana, a održala ju je udruga Ždralice Daruvar, kao zajedničko druženje roditelja i učitelja, ali i kao stručno usavršavanje učitelja u kreativnom izražavanju i ekološkom odgoju djece. Radionicu su organizirale knjižničarka Dejana Kurtović i učiteljica, voditeljica aktiva razredne nastave, Daliborka Tomašević, uz podršku ravnatelja i svojih kolega te uz pomoć svojih čistačica i kuhara.

Cilj radionice je bilo potaknuti učitelje i roditelje na adekvatno i korisno iskorištavanje starog tekstila u nove proizvode koji nam mogu koristiti i dalje u životu, tj. kako od jedne iznošene i poderane majice napraviti uporabne i ukrasne predmete. Predavačice iz udruge Ždralice Daruvar su doputovale sa svojim rukotvorinama, alatima i priborom kako bi učiteljima i roditeljima IV. OŠ Bjelovar pokazale tehnike recikliranja starog tekstila.

Na radionici je prisustvovalo petnaest učitelja razredne nastave zajedno s jednim roditeljem iz svog razreda, a pojedini roditelji su poveli i svoju djecu tako da je na radionici bila šarolika skupina, njih ukupno 36 sudionika. Radionica se odvila u dvije grupe, u knjižnici škole i u jednoj učionici. Radili su ogrlice i sjedalice od starog tekstila.

U veselom i ugodnoj atmosferi, roditelji i učitelji su se međusobno družili i tako osnaživali vezu ŠKOLA-OBITELJ, pokazujući svojoj djeci i učenicima, kako se može uz zajednički timski rad i međusobno druženje, svašta korisnog napraviti.

Prvo su se stare pamučne majice rezale u trakice kako bi se što više iskoristile. Zatim su se trakice svijale u klupko iz kojeg su heklali sjedalice za stolice. Od tih istih trakica su se izrađivale ogrlice i cvjetovi uz pomoć pištolja za lijepljenje. Iako je tehnika heklanja pojedine dovela u nedoumicu kako nastaviti dalje, vrijedne i strpljive predavačice su svakom ponaosob pokazale kako da nastave dalje, i prenijele svoje vještine i znanja.

Na radionicama su se od starih pamučnih majica izrađivali unikatni predmeti – sjedalice i ogrlice. Pozitivnim ozračjem i veseljem nastali su predivni radovi, od kojih je knjižničarka škole napravila izložbu koju će svi posjetitelji škole moći vidjeti do 10. travnja 2016. Ostatak izrađenih rukotvorina su roditelji i učitelji ponijeli kući da ih dovrše kako bi krasili i njihove domove tijekom ovih uskršnjih praznika. Roditelji i učitelji su se ovom radionicom obogatili za još jedno novo životno iskustvo, koje će svakako prenijeti dalje.

Ovom radionicom udruga Ždralice Daruvar želi osvijestiti lokalnu zajednicu da je tekstil moguće reciklirati, ponovno koristiti i na taj način smanjiti otpad na odlagalištima. S obzirom da udruga Ždralice Daruvar okuplja izrazito ranjivu skupinu na tržištu rada – dugotrajno nezaposlene žene - osim čuvanja okoliša, recikliranja tekstilnog otpada, ona nastoji povećati socijalnu uključenost dugotrajno nezaposlenih žena u društvo, osnažiti ih i učiniti aktivnim članicama šire društvene zajednice.

Zahvaljujemo se na velikom angažmanu udruzi Ždralice Daruvar, njihovoj predsjednici Suzani Lipovac i njihovim predivnim volonterkama!

Ažurirano ( Utorak, 22 Ožujak 2016 19:30 )