• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UČENICI 5.C RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE VLADIMIRA NAZORA DARUVAR PRIJAVILI SU SE NA NATJEČAJ UDRUGE BIOTEKA »MALI EKOLOZI« RAZREDNIM PROJEKTOM »MOŽE LI NAŠ STARAC GINKO SPAVATI?«

Informirati o negativnom utjecaju svjetlosti na živi svijet

Također žele terenskim radom istražiti ostale štetne utjecaje iz okoliša na drvo Ginko biloba i doprinijeti tome da se što više zna o Ginku

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Učenici 5.c razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar prijavili su se na natječaj udruge Bioteka  »Mali ekolozi« razrednim projektom »Može li naš starac Ginko spavati?«, koji su osmislili zajedno sa svojom mentoricom, učiteljicom Tihanom Petković. Njihova se ideja jako svidjela i ostavila velike pozitivne dojmove u udruzi koja je raspisala natječaj te su prošli u drugi krug. Što to znači proći u drugi krug? Njihov je projekt, u ovom konkretnom slučaju, odabran za provedbu s još 258 drugih projekata u Hrvatskoj.

Kao nagradu za prolazak u drugi krug dobili su majice s natpisom »I ja sam mali ekolog«. U drugom krugu provedbe projekta žele informirati učenike i lokalnu zajednicu o negativnom utjecaju svjetlosti na živi svijet i istražiti utječe li svjetlost i na drvo Ginko biloba, zaštićeni spomenik prirodne baštine. Također žele terenskim radom istražiti ostale štetne utjecaje iz okoliša na drvo Ginko biloba i doprinijeti tome da se što više zna o Ginku.

Projektne aktivnosti počele su se provoditi od ožujka, a trajat će sve do kraja svibnja.

Djeca, ali i učiteljica, puno su saznali o Ginku koji je znamenitost Daruvara i spomenik prirodne baštine kroz predavanja koje im je održala Lidija Premec iz Turističke zajednice grada Daruvara. Puno novih informacija o svjetlosnom onečišćenju saznali su od inspektorice zaštite okoliša Miroslave Verasto. Posjetili su daruvarski park koji je posađen oko dvorca grofovske obitelji Janković te se najviše zadržali uz stablo Ginko bilobe, prikupili važne podatke, pregledavali, uočavali, zapažali i zapisivali. Mjerili su jačinu osvjetljenja luxmetrom u večernjim satima. Slijedi obrada prikupljenih rezultata i daljnji koraci u provedbi ovog hvale vrijednog projekta. Sve informacije za ovaj članak su vrijedno prikupile i zapisale učenice Lea Rajković i Anja Jakić! Poželite im sreću!

Ažurirano ( Utorak, 10 Svibanj 2016 15:56 )