• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UČENIK TJEDNA – KARLO HORVAT, UČENIK 2. RAZREDA GIMNAZIJE DARUVAR

Volim rasprave, volim se boriti za prava i volim biti aktivan!

Izabran je za predsjednika Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske – savjetodavnog tijela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, i predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola s 21 predstavnikom

E-mail Ispis PDF

Ponosni smo što vam ovog puta kao učenika tjedna možemo predstaviti Karla Horvata, učenika 2. razreda Gimnazije Daruvar, koji je 17. veljače izabran za predsjednika Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske – savjetodavnog tijela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, i predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola s 21 predstavnikom (po jedan iz svake županije). Karlo je mandat predsjednika dobio na dvije godine.

Kao prvo, čestitamo na imenovanju za predsjednika Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske! Što za tebe znači ovo imenovanje?

Hvala! Za mene ovo imenovanje znači jedan korak naprijed u predstavljanju učenika. Smatram da kao predsjednik NVURH-a mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete rada istoga i da zajedničkim snagama možemo sudjelovati u poboljšanju našeg obrazovnog sustava.

Koji su bili uvjeti za kandidaturu?

Jedini uvjet kandidature bio je da ste legitimno izabrani predstavnik iz svoje županije. Za mjesto predsjednika NVURH-a kandidiralo se šest članova. Kolegica iz Splitsko-dalmatinske županije i ja prošli smo u drugi krug u kojem sam izabran većinom glasova članova.

Što tvoji prijatelji misle o tome što  si postao predsjednik vijeća?

Prijatelji me podržavaju u radu i sretni su zbog ovog uspjeha.

Odakle tvoj interes za nacionalno vijeće učenika?

Interes za ovakvu vrstu djelovanja datira još iz osnovne škole kada sam dobio prvi mandat u vijeću. Takva sam osoba, volim rasprave, volim se boriti za prava (s kojima dolaze  i obveze), volim biti aktivan!

Smatraš li to dobrom odskočnom daskom za daljnja događanja u svom životu?

Što se tiče daljnjih događanja u mom životu, ne bih previše o tome razmišljao, 2.sam razred i još dvije godine imam za razmišljanje. Što se tiče samoga vijeća smatram da mi to pruža jedno veliko iskustvo u razgovoru i radu s drugim ljudima diljem Republike Hrvatske!

S obzirom da je vijeće učenika savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, imaš li već ideje što želiš predložiti i poboljšati u položaju učenika?

Glavna ideja jest pokazati da smo mi učenici jedan nezaobilazan dio društva s kojim se resorno ministarstvo mora posavjetovati prije donošenja i uvođenja svih novina u školstvo. Isto tako planiram poticati suradnju s MZOS-om u nekim europskim projektima kao što je i onaj protiv nasilja. Nažalost, ne mogu vam puno otkriti jer je plan rada vijeća još u izradi i bit će gotov do prve sjednice koja je planirana sredinom travnja.

Nadaš li se da ćeš kroz svoj mandat ojačati značaj samog vijeća učenika?

Nadam se i zalagat ću se za to da se značaj vijeća učenika osnaži i da se glas svakog pojedinog učenika u Hrvatskoj (kojih zajedno ima oko 500.000) čuje i da svatko tko ima neku ideju dobije šansu prezentirati ju kako bismo svi zajedno pomogli da se naše obrazovanje poboljša jer je to neophodno!

Koliko će ti ovo imenovanje donijeti dodatnih obaveza u odnosu na već postojeće školske?

Ovo imenovanje nosi svoje obveze, no školu nipošto ne želim i ne planiram zapostaviti. Obveze vezane uz vijeće nisu vremenski definirane. Konstantno treba biti u dodiru s učenicima i biti im na raspolaganju ako im se na bilo koji način može pomoći. Jedino što trenutno mogu reći o obvezama jest to da bi se sjednice vijeća trebale redovito održavati, barem jednom u dva mjeseca.

Planiraš li već što ćeš nakon srednje škole?

Nakon srednje škole planiram upisati neki društveni fakultet, još ne znam koji, no do 4. razreda ima još vremena.

Očekuješ li i jesi li već ostvario puno novih poznanstava?

Na ovaj način već sam ostvario mnoga poznanstva i stekao veliko iskustvo u samoj komunikaciji s učenicima iz svih krajeva naše države.

Ažurirano ( Petak, 06 Ožujak 2015 09:20 )